У всьому винний слабий долар

Прага – Ціни на товари знову стрімко ростуть. Причому на різні товари, метали, сировину, харчі. Золото сьогодні коштує 1040 американських доларів за арійську унцію. Ціна нафти піднялася на 60%, до 75 доларів за барель. Ціна на мідь удвічі подорожчала. А цукор та какао досягли найвищої ціни за останніх 20 років. У чому справа?
У всьому цьому ажіотажі винний долар. Його падіння підганяє ціни на товари стрімко вгору. Ну, і також надії на економічне зростання після минулорічного економічного напівколапсу... Про зростання говорять, його прогнозують, але поки що мало хто його помічає чи відчуває. Ті, хто пережив минулорічну економічну кризу, закуповуючи дешеві доларові активи, дивиться, де можна більше на цих активах заробити. Крім того, важко позбутися побоювання, що масивний вилив грошей в економіку США замість того, щоб витягнути її з рецесії, прискорить інфляцію.

Є й об’єктивні причини, чому ціна на такі товари, як цукор чи какао, зросла катастрофічно. Погана погода в Бразилії та Індії (це два найбільші виробники цукру) значно зменшила цьогорічний урожай. Сьогодні кілограм коштує майже 50 центів, це вдвічі дорожче ніж минулого року. Крім того, все більше й більше цукрової тростини використовують на виробництво біопалива, а це також піднімає ціну цукру.

Попит більший, ніж постачання


Цукровий торговець Ник Пенні при компанії Sucden Financial пояснює: коли піднімається ціна на нафтову сировину, ціни на цукор ростуть, бо піднімається попит на біопаливо.

Але не лише цукор і нафта стають дорожчими. Ціни на метали також ростуть невпинно. Алюміній продорожчав на 25%, мідь – удвічі, а дорогоцінні метали платина та паладій ще такими дорогими ніколи не були, як нині.

Аналітик «Коммерцбанку» Карстен Фрітч зазначає, що попри те, що скрізь економічне падіння, ціни на певні метали зростають. «Ми сподіваємося, що світова економіка вийде з найгіршої рецесії від часів Другої світової війни. Ця надія і підганяє ціни, – каже він. – Китай активно закуповував метали в першій половині цього року, це допомогло товарним біржам. Але поза Китаєм попит на ці метали залишається слабким».

Що буде далі? Якщо вірити експертам, то у близькому майбутньому багато що залежатиме від долара. А він нині слабий.У подальшій перспективі слід готуватися до постійного зростання цін на сировину, зокрема сільськогосподарську, адже попит на ці товари зростатиме швидше, ніж їхнє постачання.

(Прага – Київ)