Семінар Парламентської Асамблеї НАТО у Львові

Львів – Сьогодні у Львові 120 парламентарів з країн Центральної і Східної Європи зібрались на семінар Парламентської асамблеї НАТО, який організований в межах Ініціативи Роуза-Рота.
З 13 до 16 жовтня у Львові відбуватиметься 72-ий міжнародний семінар на тему «Україна та питання регіональної безпеки». Парламентарі світу та України, експерти обговорюватимуть питання щодо євроатлантичної інтеґрації України, її відносини з Росією, мова йтиме про національну й енергетичну безпеки держави, а також про ситуацію в Молдові, Білорусі та Грузії.

Така міжнародна зустріч передусім сприяє іміджу держави, зазначає Андрій Шкіль, голова Постійної делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї НАТО.

«Це науковий семінар, головне його завдання – забезпечувати інші форми безпеку, аніж військову. Це велика честь проводити такі семінари в Україні», – зауважив народний депутат.

Світ не бачить реальних кроків на шляху євроатлантичної інтеґрації України

Програма Роуза – Рота започаткована дев’ятнадцять років тому американськими парламентаріями Чарлі Роузом і Біллом Ротом. Вона сприяє розвитку співробітництва як між країнами-членами Парламентської асамблеї НАТО, так і партнерами Альянсу – країнами Центрально-Східної Європи, Південного Кавказу, Західних Балканів. Традиційно парламентарі збираються на семінари тричі на рік.

В Україні таке міжнародне зібрання проходить вдруге, торік парламентарі збирались в Одесі. А це ще одна можливість обмінятись думками щодо найбільш актуальних питань безпеки. Відкриє 72-й семінар у Львові перший віце-спікер Верховної Ради Олександр Лавринович.

Однак наразі міжнародні експерти, представники іноземних держав зазначають, що наразі Україна не робить реальних кроків на шляху до НАТО. Про це, зокрема, минулого тижня у Львові заявив посол Німеччини в України Ганс-Юрґен Гаймзет. Відтак приєднання України до НАТО – це далека перспектива.

Учасники семінару Парламентської Асамблеї НАТО окрім обговорення важливих тем матимуть екскурсію Львовом, а також парламентарі виявили велике бажання побувати у львівській опері.

(Львів – Київ – Прага)