Барак Обама – лауреат Нобелівської премії миру

Президент США Барак Обама

Президент США Барак Обама став лауреатом Нобелівської премії миру. Таке рішення сьогодні оголосив Норвезький Нобелівський комітет в Осло.
Американського лідера відзначили за «його надзвичайні спроби посилити міжнародну дипломатію та співпрацю між народами».

В обгрунтуванні зроблений наголос на тому, що під час ухвалення рішення на користь Обами значну роль відіграли відкрита ним перспектива світу без ядерної зброї та готовність іти на зустріч ісламському світу. Ці ідеї президент США виклав у своїх промовах у Празі та Каїрі, які вважають поки кульмінаційними подіями його зовнішньополітичної діяльності. «Світ має об’єднатися проти поширення ядерної зброї. Настав час для світової спільноти сказати своє вагоме слово», – наголосив Обама у квітні в чеській столиці. У Каїрі ж американський президент простягнув руку до примирення з ісламським світом. І цей його сигнал був дуже позитивно сприйнятий.

Вітаючи президента, Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун сказав, що президент Барак Обама уособлює новий дух діалогу та заочення всіх до обговорення та вирішення найбільших проблем світу.

Німецький канцлер Анґела Меркель та колишній південно-африканський президент Нельсон Мандела висловили сподівання, що пан Обама і надалі пропагуватиме мир та боротьбу з бідністю.

Тим часом чільний представник республіканської партії у США, голова національного комітету Майкл Стіл висловив сумнів стосовно того, чого конкретно вже досягнув президент Обама, а речник палестинського руху «Хамас» сказав, що нагорода є наразі передчасною.

А ось думка віце-президента нью-йоркської дослідницької організації «Дім свободи» Арча Паддінґтона: «Я дуже здивований. Хоча не вартувало б дивуватися, тому що це не перше дивне рішення Комітету з присудження Нобелівської премії миру. Отримання премії Обамою не має викликати подиву, якщо згадати про деяких попередніх лауреатів. Однак треба віддати йому належне: він справді створив новий клімат для зниження напруги в світі, пробує уникати конфліктів, прагне мирних переговорів, включно з Іраном і Північною Кореєю. Та поки що не можна сказати, що на цьому шляху досягнутий прогрес. На мій погляд, було передчасно нагороджувати Нобелівською премією миру президента, який посів посаду трохи більше восьми місяців тому. Його реальні досягнення ще не є очевидними».

Цього року була рекордна кількість кандидатів на лауреата премії миру – 205. Серед фаворитів називали прем’єр-міністра Зімбабве та китайського дисидента.

Лауреат отримує золоту медаль, диплом і 1,4 млн. доларів

Минулого року Нобелівську премію миру отримав колишній президент Фінляндії Мартті Ахтісаарі «за важливі зусилля у вирішенні міжнародних конфліктів на кількох континентах, яких він докладав упродовж 30 років».

У понеділок у Швеції й Норвегії почався так званий Нобелівський тиждень, протягом якого оголошують імена лауреатів премії.

Церемонія вручення премій, за традицією, відбудеться в день смерті її засновника Альфреда Нобеля 10 грудня одночасно в Стокгольмі та Осло.