Вступ України до Енергетичного співтовариства – як фактор енергонезалежності

Київ – Вступ України до європейського Енергетичного співтовариства має стати – як запорукою стабільності для всієї Європи, так і стимулом для реформування української економіки та законодавства. Ця ідея була визначальною на міжнародній конференції: «Розширення енергетичного співтовариства: що це значить для України», яка відбулася в Києві 8 жовтня. Проте на думку частини її учасників, для входження до європейського енергетичного простору Україна передовсім має подолати численні внутрішні перешкоди.
Енергетичне співтовариство було засноване влітку 2006 року, і мало на меті формування єдиного енергетичного ринку в країнах ЄС та Східної Європи. Першими його членами стали балканські держави. На сьогодні Договір про Енергетичне співтовариство підписали 38 країн. Тридцять дев’ятою має стати Україна. Її вступ до співтовариства означатиме інтеграцію в європейський енергоринок, і крок до членства в ЄС, заявив директор секретаріату Енергетичного співтовариства Славчо Нейков.

«Вступ до Енергетичного співтовариства означає передусім формування спільного ринку та безпеку енергопостачання, – каже він. – Це має значення і для інвестиційного клімату. Ми вже збираємо заявки щодо інвестицій до енергетичної галузі України. Їхня вартість вже сягнула кількох мільярдів євро».

Славчо Нейков також зазначив, що розширення Енергетичного співтовариства за рахунок України вигідне і європейським державам: адже це означатиме більш надійний транзит газу до Західної Європи.

Україну запрошують, але натомість чекають від неї реформ

Приєднання України до Договору може відбутися вже найближчим часом, заявив голова Представництва Європейської комісії в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра.

«За останні роки Євросоюз налагодив із Україною тісну співпрацю в енергетичній галузі. Важливим її кроком є переговори щодо приєднання України до Договору – рішення буде ухвалено в найближчі місяці. На момент приєднання до Енергетичного співтовариства Україна має здійснити реформи: законодавчі, організаційні, регуляторні», – наголошує Жозе Мануел Пінту Тейшейра.

Ці реформи в Україні тривають, і є досить успішними, заявив голова комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк.

«Положення меморандуму про модернізацію газотранспортної системи українською стороною вже практично виконано. Ступінь адаптації українського законодавства до європейського в нафтогазовому секторі – середній, в енергетичному – високий. Ми підготували законопроект про функціонування ринку природного газу. Сподіваюся, він буде схвалений Верховною Радою», – висловив спдівання Борис Тарасюк.

Підводні камені енергетичної інтеграції


Проте виконати всі вимоги для входження до єдиної енергетичної системи Європи сьогодні доволі складно, вважає директор компанії «Трансенергоконсалтінг» Світлана Голікова. За її словами, вже були спроби інтегрувати європейські енергетичні норми до українського законодавства, однак ніхто не враховував інші, власне українські законодавчі положення, які зводили їх нанівець.

Є й інші труднощі, подолання яких залежить передовсім від самої України. Зокрема координатор із питань Енергетичного товариства в Єврокомісії Олівер Сілла наголосив, що український уряд має знайти спільну мову з приватними компаніями, які працюють в галузі енергетики, і подолати тенденцію щодо збитковості державних. Адже в переважній більшості європейських держав підприємства цієї галузі не потребують дотацій.

Для України двері до Європи – це енергоефективність

Зі свого боку, віце-прем’єр-міністр України у справах європейської та міжнародної інтеграції Григорій Немиря під час зустрічі з представниками Енергетичного товариства запевнив, що вимоги європейських партнерів буде виконано. «Під час кризи інтеграція в енергетичній сфері є не просто викликом, вона є пріоритетом, – зауважив віце-прем’єр. – Енергетичний сектор став важливим не лише для членів ЄС, а і для країн-кандидатів, і для таких країн як Україна, яка чітко визначилася, що в майбутньому хоче приєднатися до ЄС»

Загалом Україна має хороші передумови для вступу до Енергетичного співтовариства, пояснює провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

«Європейський Союз найбільше зацікавлений в тому, щоб його сусіди мали адаптоване законодавство, входили до енергетичного простору Європи і гарантували безпеку енергопостачання, – наголошує експерт. – А отже, для України є можливість вступу до Енергетичного співтовариства».

Володимир Омельченко зазначає, що в даному разі йдеться і про енергетичну безпеку самої України. В разі виконання умов договору Енергетичного співтовариства її газотранспортна та енергетична системи стають частинами європейських, а отже стануть більш рентабельними, екологічно чистими, і, що важливо – будуть більш надійно захищені від можливого тиску з боку постачальників енергоресурсів.

(Київ – Прага)