Як довго ідея закону про підвищення соцстандартів протримає Верховну Раду розблокованою?

Професор Валерій Бебик

Прага – Наскільки можливе і реальне нині підвищення в Україні соціальних стандартів? Розблокована Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект, згідно з яким мінімальну зарплату та мінімальний прожитковий мінімум мають підвищити вже з листопада. Перехожі на вулицях Києва у спілкування з Радіо Свобода зазначали, що «усе це порожні слова». Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов називає це «популізмом». А експерт, якого Радіо Свобода запросило до розмови, голова Всеукраїнської асоціації політичних наук, професор Валерій Бебик вважає, що головна проблема – це популізм у діях уряду і популізм у діях парламенту.
– Це дійсно популізм, і справа не в Турчинові, а популізм в діях уряду і популізм в діях парламенту – ось головна проблема. Насправді, як на мене, то треба було б не чисто механічно кожного разу постановою чи законом піднімати оцей мінімальний рівень заробітної плати, а треба просто прив’язати індекс інфляції і виробити просто коефіцієнт, щоб піднялись на 10 відсотків ціни, скажімо, середні (кошик споживчий), і на ті ж самі 10 відсотків мають бути підняті пенсії, заробітні плати у державних службовців, і т.д. І тоді не буде кожного разу оцих блокувань трибун, не буде якихось дебатів. Є механізм, який все це діло відпрацьовує. А перекидати з однієї статті бюджету в іншу гроші – гадаю, що це некоректно, це і порушення, до речі, бюджетного кодексу.

– Пане Бебик, Ви згадали про блокування роботи парламенту. Партія регіонів вже довгий час блокувала роботу Верховної Ради і вимагала, власне, в першу чергу обов’язково ухвалити закон про підвищення соціальних стандартів як передумову для зняття блокування. Ось сьогодні блокування зняли – як, на Вашу думку, довго протримається це розблокування?

– Думаю, що ненадовго. Бо насправді ідуть вибори президентські. Уже 19 жовтня стартує виборча кампанія, відповідно, я думаю, що будуть різні приводи, різні ситуації будуть створюватися в парламенті і навколо нього в контексті президентських перегонів. Соціологічні опитування останніх тижнів і місяців свідчать, що більшість населення не підтримує блокування парламенту як форми внутрішньо-парламентської роботи. То я думаю, що регіонали просто на це прореагували. Натомість, уряд Юлії Тимошенко, якому потрібен працюючий парламент для затвердження бюджету, і для того, щоб організувати президентські вибори, вони пішли на певні поступки. Тому, що Юлія Тимошенко... ну дуже хоче бути Президентом, а якщо гроші з бюджету не будуть виділені на президентські перегони, тоді взагалі ставиться під сумнів вся президентська виборча кампанія. А тут ще є рішення Конституційного Суду, який окремі конституційні положення не визнає, тобто тут іде і фінансовий удар по президентських перегонах і політико-конституційний. А цього Юлія Тимошенко, звичайно, допустити не може, ну бо дуже хочеться...

(Прага – Київ)