Незалежна комісія ЄС про причини «кавказької війни»

Брюссель – Сьогодні у Брюсселі мають оприлюднити висновки незалежної комісії про причини минулорічного військового конфлікту між Росією та Грузією. Висновків розслідування чекають не лише у Москві та Тбілісі, а й по обидва боки Атлантики, а саме у Європі та Америці. З результатами майже річного слідства, опитувань та аналізів спочатку ознайомлять російських та грузинських дипломатів, а також представників Євросоюзу та ООН. Є побоювання, що оприлюднена інформація може посилити напруженість на місці конфлікту.
У грудні минулого року Європейський Союз спорядив групу експертів, щоб відновити хід подій, що призвели до вибуху конфлікту між Грузією та Росією. Очолила групу досвідчений швейцарський дипломат Гайді Тальявіні. Саме вона сьогодні в першій половині дня ознайомить із висновками майже річного слідства грузинських та російських дипломатів, а також представників Євросоюзу та ООН.

Ще наприкінці минулого тижня офіційний Тбілісі заявив, що сподівається на збалансовану та справедливу доповідь Європейського Союзу щодо причин минулорічної 5-денної війни із Росією. Незалежна міжнародна комісія, створена ЄС, має зняти покров з документа, який донині тримався під грифом «секретно», щоб уникнути спекуляцій та передчасних коментарів навколо такої чутливої теми.

Оприлюднення висновків комісії за оцінками європейських дипломатичних джерел, може знову посилити напруженість між Москвою та Тбілісі. Як повідомляють представники місії європейських спостерігачів, що перебувають у грузинській столиці, там суттєво посилені патрулювання поблизу двох сепаратистських територій.

Відповідальні обидві сторони?

У деяких європейських та російських засобах масової інформації вже з’являлися гіпотези, із посиланнями на різні джерела, щодо висновків про причини грузинсько-російського конфлікту. Зокрема, німецький журнал Spiegel заявив, що незалежна комісія ЄС прийшла до висновку, що відповідальність за початок 5-денної війни несе Грузія. При цьому, частину відповідальності експерти також покладають на Росію, яка загострила конфлікт, задіявши потужні військові сили. (Щоправда, попередні публікації цього видання на теми вини за війну, які так само незмінно були проросійські, вже не раз ловили на неправді).

Оприлюднення доповіді комісії очікувалося раніше. Офіційно публікація звіту Гайді Тальявіні очікувалася ще наприкінці липня. Голова комісії попросила відкласти оприлюднення на пізніше, бо на той час отримала додаткові матеріали. Проте наступна дата також була відкладена через те, що голова комісії мала намір попередньо ознайомити із висновками слідства генсекретаря ООН Пан Ґі Муна.

Саме це й стало причиною появи багатьох гіпотез щодо змісту доповіді. Хоча найсвіжіші публікації свідчили про те, що документ, найімовірніше, дасть збалансовану оцінку, критикуючи обидві сторони за їхні дії.

(Брюссель – Київ – Прага)