Обама з трибуни ООН запропонував нову еру в стосунках США з рештою світу

Президент США Барак Обама під час промови на відкритті 64-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. Нью-Йорк, 23 вересня 2009 року.

Нью-Йорк – Сьогодні в Нью-Йорку, де розташована штаб-квартира ООН, відкрилася традиційна осіння сесія Генреральної Асамблеї. На ранковому засіданні промовляв президент Сполучених Штатів Барак Обама.
Президент США ставить за мету започаткувати нову еру у відносинах Америки з рештою світу. Разом з тим, Барак Обама зазначив: «Ті, хто звик критикувати Америку за однобічні дії у світі, не повинні тепер ставати осторонь, очікуючи, що Америка самотужки розв'яже всі світові проблеми... Ми намагаємося словом і ділом започаткувати новий період співробітництва з усім світом. Настав час для всіх нас брати на себе свою частку відповідальності за глобальну відповідь на глобальні виклики».

Американський лідер заявив, що якщо дивитися на стан справ неупередженими очима, то треба визнати, що світова спільнота поки що далека від цієї мети. «Екстремісти сіють терор у світі, – зауважив він. – Тривають нескінченні збройні конфлікти, геноцид і масові злодіяння. Зростає кількість країн із ядерною зброєю. Розтоплюються крижані полюси. Поширюються злидні та пандемічні захворювання».

«Спільними діями можна зарадити лиху»


Барак Обама закликав до рішучих дій, щоб зупинити поширення зброї масового знищення. За його словами, ООН повинна притягти до відповідальності Іран та Північну Корею, за їхні ядерні програми, здійснювані всупереч міжнародним домовленостям і обмеженням. Президент США застеріг, що якщо не зупинити небезпечного процесу, то дійде до регіональних перегонів ядерних озброєнь, наслідком чого ця зброя може потрапити до рук екстремістів.

Президент США наголосив, що спільними діями можна зарадити лиху. За словами Обами, «Як не може одна країна відгородитися стіною від решти світу, так само жодна країна, якою б великою й потужною вона не була, не в стані самотужки вирішити всі проблеми». Це, звичайно, не нова думка, але Обама наповнив її новим політичним змістом.

Сюзен Райс, посол США в ООН наголосила в телевізійному інтерв'ю, що Сполучені Штати рішуче змінили тон, практику й наповненість своєї дипломатичної діяльності в ООН. Внаслідок цього відчутно зменшилися антиамериканські настрої.

Барака Обаму вельми тепло вітали делегати Генеральної Асамблеї. Його промову багато разів переривали аплодисментами.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)