КУЛЬТ-МАЙДАН на Свободі: Передвиборні гастролі

Юлія Тимошенко та зірки української естради під час першого концерту Всеукраїнського туру «З УкраїноЮ в серці», Київ, 11 вересня 2009 р.

Київ – Українські митці, як завжди, йдуть в авангарді всіх процесів, у тому числі й політичних. Поки вайлуватий виборець ще тільки починає почухувати потилицю, мляво прикидаючи, за кого ж голосувати на майбутніх президентських виборах і чи йти на них взагалі, велика частина митців уже чітко визначилася. Власне, вони завжди чітко й дуже оперативно визначаються, бо окрім непохитних моральних принципів і твердих політичних переконань, йдуть по життю ще з дечим. А точніше – «з Україною в серці». Саме так і називається Всеукраїнський тур на підтримку дій Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, що стартував понад тиждень тому на майдані Незалежності, а завершиться десь під Різдво, прокотовишись на чистому ентузіазмі чи не всіма регіонами України.
Серед ентузіастів і безкорисливих ідеалістів подибуємо знані імена й гурти: Руслана, Олександр Пономарьов, Ані Лорак, Потап і Настя Каменських, Тіна Кароль, групи ТІК, ТНМК, «Друга Ріка», Mad Heads XL…

Всі вони зібралися, щоб, як звучало в колективному зізнанні, «у кризовий час підтримати єдність країни й злити свої голоси в один – за політика, котрий гідний вести Україну до нових перемог». Так і хочеться попрохати, щоб митці оголосили хоча б короткий список перемог попередніх... А вони, звичайно ж, були. Ось і співачка Руслана каже, що «Тимошенко допомагала співакам із законом про захист авторських прав і цим суттєво покращила стан наших гаманців», але про це більшість населення якось мало знає і не спішить ототожнювати з «українським проривом».

Хтось поміняв Януковича на Тимошенко, а хтось ще визначається

Серед названих митців подибуємо й Наталію Могилевську та Ірину Білик, відомих аскетів та ідеалістів, котрі на минулих виборах вірою й правдою підтримували лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Але серцю не накажеш. Тим більше, якщо воно абсолютно безкоштовно стрибає на футболку і завмирає там відомими партійним символом.

Тим же артистам, у чиїх серцях в потрібний момент не виявилося України, або через якісь анатомічні особливості Україна в них гніздиться в інших частинах тіла, слід терміново приглядатися до інших кандидатів. Тим більше, що на відміну від «леді Ю», там із агітбригадами поки що сутужно. Та аж так, що доводиться вдаватися до власних талантів. Ось і Віктор Янукович на урочистостях у Луганську заспівав a capella: «Шахтьорскій край, гдє тєріконов ряд…», причому, дейкують, зробив це так професійно й проникливо, що Таїсія Повалій, єдина «зірка» з агітбригади Віктора Федоровича, нервово покусувала нігті за лаштунками. Так що, в разі необрання, безробіття лідеру Партії регіонів не загрожує і цілком можлива з’ява дуету Повалій-Янукович, який ще дасть фору колишній російській шансонній парі Циганова-Круг. До речі, знаменитий автор «Владімірского централа», як і Віктор Федорович, теж починав зі скромної посади директора автобази…

В інших кандидатів на президентську булаву ситуація ще заплутаніша. Знову ж таки, за чутками з кулуарів, йдуть напружені пошуки митців, разом із не менш напруженою розробкою репертуару. Можливо, Віктор Ющенко в парі з міністром освіти Іваном Вакарчуком виконають дуетом відомий шлягер «Я не здамся без бою». Можливо, будуть задіяні давні трипільські горлові співи й модерні аранжування бджолиних бринінь.

А лівий блок, який складають Компартія України, Союз лівих сил , СДПУ(о) і партія «Справедливість» освоює ліричну «Тєчьот рєка Волга», яку для західних регіонів України планують подавати у форматі «А Черемош плине, а Черемош в’ється». У випадку ж, якщо від трьох політичних складових блоку хтось відколеться, а НСПУ Наталії Вітренко, навпаки, приєднається, розпрацьовується народна «Три діди, три діди полюбили бабу».

Ну і вже зовсім остаточний варіант – для всіх без винятку передвиборних таборів – це грянути хором: «Вийди, коханая, працею зморена…» Бо вони – репетирують. Вона, як відомо, ще й працює…

(Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.