«Європа сьогодні не бачить європейських прагнень України» – Оксана Пахльовська

Оксана Пахльовська (архівне фото)

Львів – «Іншого шляху як євроінтеграція для України немає, але Європа сьогодні не бачить європейських прагнень України», – зазначила в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода культуролог, письменниця, професор кафедри україністики при департаменті європейських та інтеркультурних студій Римського університету «Ла Сап’єнца» Оксана Пахльовська.
Оксана Пахльовська називає себе не емігранткою, а українкою, інтегрованою в загальноєвропейське життя. Від початку незалежності України науковець займається промоцією української культури, мови, держави за кордоном. Останніми роками, за її словами, інтерес до українськості серед італійців зменшився у порівнянні з тим, яким великим було зацікавлення Європи до України після Помаранчевої революції. Тоді Європа,через призму подій в Україні, згадала власну історію.

Україністику нині вивчають тільки одиниці з тих італійців, які одружуються з українками, а раніше серед студентів були й ті, хто планував підприємницьку діяльність в Україні.

Оксана Пахльовська наголошує, що нині в Україні суспільству нав’язали думку про пошук «третього шляху», який приведе Україну не до Європи і не до Росії, а це, на думку професора – смерть для держави.

«Третій шлях – це ознака безсилля, коли ми думаємо, що ми не можемо стати частиною Європи, якби не хотілося ставати частиною Росії, то може ми знайдемо якийсь третій варіант розвитку, конфігурацію серединну, ніяку. Це варіант багатовекторності, це ні там, ні тут, це шлях третій – в нікуди, – наголошує Оксана Пахльовська. – Європа має дуже багато проблем. Я не належу до категорії фахівців, які переживають сліпу любов до Європи. Європа вчить критичного мислення. Знаю і усвідомлюю, як Європа себе поводить у ставленні до східних країн. Але Європа – це громадянське суспільство, в основі якого свобода, а свобода –це гідність. Кому не потрібна Європа, тому потрібне рабське становище».

«Єдиний шлях для України – шлях євроінтеграції»

«Політики виступають проти євроінтеграції і НАТО, а на яких машинах вони їздять, який одяг носять? Російський? Ні, – зазначає професор. – Єдиний шлях для України, який їй гарантує стабільну, міцну, спокійну державу – це шлях євроінтеграції. Але це складно. Однак ні розуміння цього, ні відчуття потреби я не бачу на поширеному рівні, щоб це стало запущеним в хід процесом».

Українська влада сьогодні не робить нічого для євроінтеграції держави, зауважує Оксана Пахльовська. Як приклад, вона негативно оцінила роботу українських посольств за кордоном.

Жоден документ, підписаний за останні роки між Україною та Європою, не наближує першу до європейської спільноти, вважає вона. Так і не сформовано за 18 років незалежності європейську ментальність у суспільстві. Євроінтеграція в політичному вимірі не набула конкретних форм, а починається вона передусім із культурної, інтелектуальної євроінтеграція.

«Там де українська держава не подбала про експансію знання, про Україну, про європейську Україну, там ця держава програла, – каже професор. – Ми програли рівно 18 років. Нічого не робиться в наших посольствах, якщо з боку Росії нищиться європейська Україна, то все що було піднято в Україні за ці роки не було транспортовано у форму знання про Україну».

Кожна людина мала б почати зміни з себе, це формула демократії. Наразі українське суспільство, заслуговує на таку владу, яку має, підсумувала у розмові з Радіо Свобода професор Оксана Пахльовська.

(Львів – Київ – Прага)