Меркель-Штайнмаєр – теледует замість теледуелі

Лідер християнських демократів Анґела Меркель та її політичний суперник, соціал-демократ Франк-Вальтер Штайнмаєр перед початком телевізійних дебатів, Берлін, 13 вересня 2009 р.

Німеччина – Власно кажучи, це мала бути подія місяця: за два тижні до парламентських виборів головні кандидати на посаду канцлера Німеччини – лідер християнських демократів Анґела Меркель та її політичний суперник, соціал-демократ Франк-Вальтер Штайнмаєр – у неділю ввечері зустрілися під час телевізійної дуелі. Багатьох, однак, цей поєдинок розчарував.
Складність полягала вже в стартових позиціях дуелянтів. Адже зустрілися не представник правлячого табору та опозиції, а представники партій, які зараз перебувають при владі. Отже, й дебати, як наголошують оглядачі, швидше нагадували засідання суду, коли пара, яка може похвалитися успішним минулим, все ж таки вирішила розлучитися й гарячково шукає аргументи для цього.

Вже перші заяви канцлера Анґели Меркель та її віце-канцлера Франка-Вальтера Штайнмаєра засвідчили, що слід налаштовуватися не на дуель, а на дует, на що звернув увагу один із ведучих дебатів. Питання ставили відразу чотири журналісти, які представляли два суспільно-правових мовники й два приватних телеканали.

Конкуренти задоволені спільним минулим

«Нам багато чого вдалося досягти. Сюди можна віднести й антикризові заходи. І можливо, тут ми повинні завдячувати саме великій коаліції, – зазначив Штайнмаєр, якому було надано слово першому. – Але все ж таки ми залишилися нижче рівня наших можливостей – не в останню чергу тому, що ХДС підтримав не всі пропозиції».

А Меркель розпочала свій виступ з подібної заяви, яка відрізнялася від заяви Штайнмаєра лише в нюансах. «Спочатку слід зауважити, що ця велика коаліція справді добре попрацювала під моїм керівництвом, – зауважила вона. – На мою думку, ми могли б рішучіше рухатися цим курсом. Тому я агітую за формування нового уряду».

Отже, політичне подружжя загалом задоволене прожитими в шлюбі за розрахунком чотирма роками, але прагне повернутися до своїх традиційних партнерів. Християнські демократи знову залицяються до лібералів, а соціал-демократи – до «зелених».

Не дивно, що одна з найбільших розбіжностей, яка пролунала під час телевізійної дуелі, торкнулася подальшого використання атомної енергії. Християнські партії пропонують частково переглянути ухвалене раніше соціал-демократами та «зеленими» рішення про закриття всіх АЕС.

Меркель і Штайнмаєр одне одного нейтралізували

Оцінюючи телевізійну дуель, відомий німецький політолог Ґерд Ланґґут зауважив, що ані Меркель, ані Штайнмаєр не змогли по-справжньому продемонструвати свої сильні сторони. Вони «нейтралізували одне одного», сказав експерт. Внаслідок цього, на його думку, після таких дебатів можуть здобути додаткові голоси малі партії, які зараз перебувають в опозиції.

Сама ж опозиція критикує, що її не запросили до участі в теледебатах і що учасники дуелі оминули такі важливі теми, як освіта або захист клімату. Під час дискусії переважно йшлося про соціальну справедливість та економіку. За телевізійною дуеллю цього разу в Німеччині стежило понад 14 мільйонів глядачів. Чотири роки тому, коли на політичному рингу зустрілися Меркель та Шредер, телевізори включило на сім мільйонів виборців більше.

Дехто подейкує, що в Німеччині після 27 вересня знову може повторитися велика коаліція.

(Німеччина – Прага – Київ)