Британія: пристрасті навколо музичного піратства

Лондон – Британський уряд хоче позбавляти доступу до мережі інтернет порушників авторського права у царині музики, які безкоштовно обмінюються музикою в інтернеті. Проте ці плани наразилися на протести об’єднання зірок музики, авторів пісень та продюсерів, чиї права уряд намагається захищати. Заперечують проти жорстких заходів й інші організації.
Люди, що послідовно діляться музичними файлами в інтернеті, можуть бути позбавлені доступу до нього. Це один із передбачених британським урядом заходів протидії музичному піратству. Але гітарист знаної поп-групи Radiohead, член Коаліції уславлених артистів (FAC) Ед О’Браєн вважає, що такий крок здатний розпочати війну, яку уряд буде не в стані виграти. FAC вважає, що така жорстка тактика щодо порушників може відвернути фанів від музики назавжди, і на цьому музиканти втратять іще більше. У своїх протестах Коаліція об’єднала зусилля з Британською академією авторів пісень і композиторів, а також із Гільдією музичних продюсерів.

У спільній заяві три організації зазначили, що вони рішуче виступають проти покарання осіб, які діляться музикою в інтернеті.

Проте не всі музиканти згідні. Зокрема, ті що перебувають на злеті і ще не встигли заробити на своєму співочому хисті. Британська поп-зірка, що її популярність нині зростає, Спіч Дебелл, говорячи про обмін музикою в мережі інтернет, зауважила: «Це робиться нелегально, і забирає те, з чого живуть музиканти, артисти. У момент, коли намагаєшся просунути свою кар’єру, це шокує».

Гіркий досвід

Та наміри уряду, без сумніву, є суперечливими. Фахівці кажуть, що запровадження планів зробило б жертвою тисячі юних британців, які не вважають, що ділячись музикою через інтернет, роблять щось погане. Нещодавнє опитування показало, що понад 60 відсотків молодих людей не бачать нічого злого в обміні музикою.

Найбільші студії звукозапису та багато інших комерційних ділянок музичної індустрії вітали урядові пропозиції. Однак деякі музиканти, які раніше виступали проти обміну файлами в інтернеті, тепер змінили свою думку через набутий досвід. Зокрема, Коаліція уславлених артистів (FAC) у минулому мала досвід судових позовів проти людей, що діляться музичними файлами в інтернеті, і в результаті переконалася, що ці спроби відвернули фанів від музичної індустрії взагалі, і виконавців зокрема.

(Лондон – Прага – Київ)