«Нефатальна хвороба». Як лікують онкохворих в Україні?

Променевий терапевт Андрій Леонович показує через камери, встановлені у операційній палаті, кібер-ніж для видалення онкопухлин

В Україні відкрили сучасну онкологічну клініку, яка має обладнання, що дозволяє видаляти злоякісні пухлини без скальпеля. Серед устаткування - так званий кібер-ніж, здатний знешкодити променями пухлину в будь-якій частині тіла. Як лікують онкохворих в Україні і як ефективніше запобігти раку?
Рак – це не вирок

На рак хворіють близько мільйона українців. Щороку такий діагноз ставлять 165 тисячам пацієнтів. А для 90 тисяч хворих недуга стає нездоланною. Такою є офіційна статистика. Причому тенденція збільшення числа онкохворих спостерігається не лише в Україні, констатує головний онколог Міністерства охорони здоров’я України Ігор Щепотін. «Захворюваність на рак зростає в усьому світі, Україна не виключення. На жаль, ми очікуємо, що в 2020 році такий діагноз отримуватимуть 200 тисяч людей на рік», говорить він.

Однак діагноз «рак» не є смертним вироком. В Україні одужує більше половини онкохворих. «Виліковується від раку десь 60% тої кількості людей, які захворіли. В Західній Європі та США ця цифра сягає 70-75%», зауважує Щепотін.

Те, що онкозахворюваня – не вирок, доводить семирічний рівненський хлопчик Роман. Йому вдалося вилікуватися від лейкемії. Що допомогло йому, розповіла мама дитини Валентина Миколаївна. «Розумієш, що треба боротися, не опускати руки. В першу чергу завжди потрібна підтримка. Якщо це сталося з дитиною, то батькам чи бабусі, чи дідусю – нікому неможна залишатися одному. А дитина бореться. Бо якщо їй стає буквально на хвилиночку краще, вона одразу забуває, що хвора».

Профілактика та лікування

Держава має протидіяти поширенню онкохвороб в Україні не лише більшою увагою спеціалізованим клінікам. Запобігти раку можна, наприклад, підвищенням акцизів на тютюн. Підняли акцизи на 11% – і в результаті кількість курців скоротилася, зазначає голова Нацради з питань охорони здоров’я при Президентові Україні Микола Поліщук. І радить дотримуватися елементарної профілактики. «Боротьба з тютюнопалінням, раціональне харчування, рухомий спосіб життя. Якщо це все впровадити, то можна на 30-40% скоротити онкозахворюваність», – стверджує він.

Щоб відсоток здорових людей був більшим, біля Києва відкрили першу в східній Європі так звану кібер-клініку, де видалення ракових пухлин проводять безопераційним методом за допомогою кібер-ножа. Що ж таке кібер-ніж і як працює новітня клініка, дізнавалася кореспондентка Радіо Свобода Марічка Набока.

«Кібер-ніж – це ціла роботизована система, яка керується за допомогою багатьох сучасних комп’ютерів і надточно спрямовує сотні фотонів на уражену ділянку організму.

Юрій Спіженко показує маску, в якій пацієнт має бути на операції. Маска допомагає кібер-ножу правильно спрямувати фотони
Новинка променевої хірургії дійсно виглядає як робот, «рука» якого може рухатися під будь-яким кутом. Людині, яка лягає на операцію, наркоз не роблять, вона не відчуває нічого, окрім, можливо, легкого запаху озону, розповідає керівник клініки Юрій Спіженко.

«Кібер-ніж, змонтований на руці-роботі, яка має 6 ступенів свободи, якщо в нього потилиця свербить, то він може її почухати. Якщо нам треба взяти ось цю точку, то він саме сюди донесе дозу, але з 1400 позицій. Точність апарату субміліметрова. Тому нема нудоти, нема пошкодження здорових клітин, хворий може через півгодини сідати за кермо і їхати додому», – запевняє Спіженко.

Скільки коштує таке обладнання, керівник клініки не каже. Операція ж у цьому закладі обійдеться хворому від 12 до 17 тисяч доларів. Консультація – 200 гривень. Перші видалення пухлин тут уже провели. Юрій Спіженко говорить, що на черзі вже більше 10 пацієнтів. «Ми за зміну можемо пропустити 5-7 осіб. Кібер-ніж може виконувати операцію за 30-90 хвилин. Ми зараз тільки відкрилися, і я не дозволяю брати більше двох пацієнтів в один день. Бо все повинне бути вивірене і виважене».

Єдиний в Україні магнітно-резонансний томограф нового покоління
Дозвіл на клінічне використання кібер-ножа дали у 2001 році. За 8 років практики експерти визначили його ефективність. На 1 стадії захворювання вона складає 99%, на 2-ій - 93-95%, на 3-ій – 75%».

Якою виявиться ефективність кібер-ножа для українських хворих, покаже час. Однак якісне лікування надають і в державних клініках, переконує Леонід Бороров, головний лікар Інституту раку в Києві.

Водночас Леонід Бороров зазначає, що державні онкологічні клініки профінансовані лише на 40%. «Кошти, потрібні для процесу лікування, можуть бути дуже різні. Якщо пухлину треба просто вирізати, то це зарплата хірургам, певні інструменти, антибіотики, знеболювальні. Тобто, декілька тисяч гривень. А якщо потрібна хіміотерапія, то це сотні тисяч гривень на лікування однієї лише людини», стверджує лікар.

Медики безперестанку зайняті пошуком нових методів лікування раку. Однак від старту розробки дієвого препарату до його появи на ринку минає до двадцяти років.

Та й за нинішнього рівня медичної допомоги шанси на одужання від онкозахворювання є значними. А вчасне звернення до медиків збільшує можливості для успішного лікування в рази.