США: Громадське невдоволення війною в Афганістані

Американські солдати патрулюють вулиці Кабула. 3 вересня 2009 р

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама зважує можливість відрядити до Афганістану додатково понад 20 тисяч військовослужбовців. Між тим, відчутно зростає невдоволення суспільства війною в Афганістані, що триває майже вісім років.
За даними низки соціологічних досліджень, здійснених Інститутом Геллапа, Інститутом Зогбі, дослідницьким центром Pew Research та іншими, громадськість втомилася від війни в Афганістані.

Всі здають собі справу з того, що це справедлива війна проти терористів, які 11 вересня 2001 року знищили хмарочоси Світового торговельного центру, але війна точиться майже вісім років, там загинуло понад 800 американських вояків, а рух талібів далі існує, контролює значну частину території країни й тероризує населення.

До того ж, афганський уряд звинувачують у корупції та кумівстві, зафіксовані численні випадки шахрайства на президентських виборах. Щойно опубліковані результати дослідження відділу новин телемережі CBS вказують: 41 відсоток американців вважає, що кількість військ в Афганістані треба не збільшувати, а скорочувати. У квітні такої думки дотримувалась лише третина опитуваних. Менше половини американців позитивно оцінюють дії президента Барака Обами в Афганістані. Лише чверть опитуваних схвалює ідею збільшення бойового контингенту там.

Законодавці неоднозначно ставляться до війни в Афганістані

У Конгресі демократи – партія Обами – становлять більшість. Парадоксально, але факт: однопартійці президента, демократи, здебільшого виступають проти війни. Натомість республіканці активно підтримують Барака Обаму. Ба більше, Національний комітет Республіканської партії опублікував заяву під назвою-закликом: «Тримайтеся міцно, пане президенте».

Майкл Стіл, голова Комітету, каже: «Ми згодні з президентом Обамою, що ми повинні перемогти в Афганістані. Треба пам’ятати, за що ми б’ємося».

Сенатор-республіканець Ліндзі Грем заявив, що схвалює стратегію Обами. «Пам’ятаймо, – каже Грем, – що теракт 11-го вересня (2001-го року) було заплановано в Афганістані. Це не В’єтнам».

(Нью-Йорк –Київ – Прага)