Вакцина ніяк не причетна до смертей немовлят – МОЗ

Київ – Усі вакцини, які застосовуються на території України є безпечними і перевіреними, стверджує Міністерство охорони здоров’я України. За висновками комісії МОЗ, щеплення не є причиною смерті двох малюків із Донецької області. Наразі винуватців шукають серед медиків та батьків.
Прямого зв’язку між проведеною вакцинацією та смертями немовлят у Донецькій області немає, констатує очільник комісії МОЗ України Федір Лапій. «Комісія зустрічалася з батьками й лікарями, які надавали допомогу дитині. Також комісія вивчала медичну документацію: історія хвороби, історія розвитку, протокол патологоанатомічного розтину та пояснювальні записки, – зазначає він. – Вакцинація не призвела до тих наслідків, які ми маємо. Але комісія все ще продовжує роботу».

В обох випадках смертей немовлят однією з причин є пізня госпіталізація, каже голова Управління охорони здоров’я Донецької ОДА Олександр Аніщенко. «Батьки першої дитини звернулися за допомогою лише, коли розпочалися судоми, пів доби за допомогою не зверталися. У другої дитини – ускладнення виникли на 12 день після щеплення. Три доби був понос. Але батьки звернулися за допомогою лише, коли з’явилася температура. Усі повинні знати, що діти – першого року життя – горючий матеріал», – наголошує Олександр Аніщенко.

Щеплення обов’язкові проти десяти визначених інфекцій

Щеплення робити треба. Усі вакцини, які застосовуються на території України є безпечними і перевіреними, говорить директор Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення Раїса Моїсеєнко. «Ці вакцини застосовуються в найрозвиненіших країнах світу, – каже вона. – Сьогодні наші вакцини сучасні, комбіновані і містять до 20 антигенів. Продовжує спостерігатись дифтерія. Нажаль, дуже велика кількість дітей з неблагополучних сімей і вони вмирають. Тільки за нашими офіційними даними, 25% дітей померли із тих, які захворіли на дифтерію. В нас дуже багато кашлюку спостерігається. Ми маємо випадки кору, краснухи і т.д. І якщо є ця інфекція на території України, то ризик її передачі є надзвичайно високим».

Проте педіатр та виконавчий директор Асоціації гомеопатів України, Зоя Дергачова вважає, що кожна вакцинація має бути індивідуальною. «У мене є діти, які не отримали ще жодної вакцинації. Наприклад, хлопчик не отримав щеплення від кору. У нього достатній свій захисний титр. Це в нього від природи закладено», – зауважила Зоя Дергачова.

За даними головного Державного санітарного лікаря України Олександра Біловола, Україна забезпечена вакциною до кінця року.

Щеплення в Україні є обов’язковими проти 10 визначених інфекцій. А саме: проти туберкульозу, гепатиту В, дифтерії, кашлюка, правця, кору, паротиту, краснухи, полімієліту та гемофільної інфекції.

Проте за перше півріччя цього року відсоток щеплених дітей дуже впав. У деяких регіонах майже половина батьків відмовляються від щеплень.

(Київ – Прага)