А вчитель хто?

Людмила Паращенко, Юрій Шукевич

Гості Свободи: Юрій Шукевич, голова асоціації директорів шкіл, директор фінансового ліцею і Людмила Паращенко, директор ліцею бізнесу
(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Ірина Штогрін: Брати Капранови, відомі українські видавці та письменники, розповіли напередодні 1 вересня, що лише рік вчили у школі українську літературу і тому, власне, не втратили любові до цього предмету.

А мені здається, що їм просто не пощастило з учителем.

Пані Людмило, що Ви думаєте?


Людмила Паращенко: Але ми бачимо результат.

Я думаю, що того, чого не дала вчителька чи школа, брати Капранови взяли самі. Тому що на сьогоднішній день є така дилема: роль вчителя як пріоритетного носія знань і носія інформація, а з іншого боку, величезна кількість інших джерел інформації.

І на сьогоднішній день є актуальним не лише освіта, але й самоосвіта. Тому у нас є гарний приклад самоосвіти. І на сьогоднішній день питання самоосвіти також потребує уваги педагогів.

- Пане Юрію, наскільки вагомою є роль учителя у проблемі становлення бажання вчитися самому?

Юрій Шукевич: Роль вчителя величезна, але чим менша дитина, тим більша роль сім’ї.
Юрій Шукевич:
Тут важко сперечатися. Роль вчителя величезна, але, по-перше, давайте не будемо применшувати роль сім’ї, яка виховує, орієнтує, чим менша дитина, тим більша, мені здається, роль сім’ї.

По-друге, ми маємо потужний вплив соціуму. Це ЗМІ такі, які є в Україні. Це товариші у дворі, будинку.

Але ось пани Капранови сказали про щось. Я вам приведу приклад, який, може, буде цікавий. Вони вчать своїх дітей у Фінансовому ліцеї, де я працюю директором. І скільки я їх пам’ятаю, бо ми вже трьох випустили Капранових - Оксану цього літа, то вони завжди не задоволені чимось у Фінансовому ліцеї, все їм щось не подобається...

Але коли я вже багато разів казав, що у Києві 500 шкіл, давайте знайдемо кращу, то він сказав: ні, ви будете вчити тут.

- Розумієте, це така проблема – вона вічна. Завжди були батьки, котрі казали, що от вчитель щось не навчив, і завжди були вчителі, які казали: а батьки не довиховали.

А проблема зовсім в іншому. І вона набагато глобальніша.

Для початку давайте сформулюємо, як, на Вашу думку, ви ж люди досвідчені, змінився рівень українських вчителів, українських педагогів протягом років незалежності України?


Людмила Паращенко: Я почала б не стільки з рівня, скільки з ролі і функції вчителя. А вона за ці роки дійсно дуже змінилася, тому що раніше вчитель був беззаперечний авторитет і по суті єдине правдиве джерело, до якого дослухалися родина, суспільство і дитина.

На сьогоднішній день і наше життя, яке стрімко змінюється, і наші обставини економічні, соціальні, культурні привели до того, як сказав мій колега Юрій, що впливає дуже багато різних чинників.

І тепер вчитель має змінити своє значення – з єдиноправильного носія до гіда, провідника дитини у світі знань, до певного якщо не майстра, то тренера, який допомагає дитині опанувати певні навички роботи з альтернативними джерелами, не втопитися в цьому морі різного, іноді взаємовиключаючого, і вчитель має стати більше помічником, стати в діалог зі своїм учнем, а не тримати монолог перед класом і шкільною дошкою.

- Щоб стати помічником, то це треба, щоб тобі довіряли.

Пане Юрію, як Ви охарактеризуєте ту тенденцію і ті метаморфози, які відбулися з українським учителем протягом років незалежності?


Юрій Шукевич: Я спостерігаю, умовно, три категорії вчителів.

Перша – це сьогоднішні пенсіонери, які змушені працювати в школах, тому що пенсія їхня не дозволяє жити, проживати. І вони дотягують до 65, 70 і, можливо, більше років у школі. Значна частина з них вже не може опанувати сучасні педагогічні технології. І, можливо, вони вже професійно вигоріли…

- Але давайте скажемо правду. Серед них є такі (можливо, їх дуже мало), що це просто золотий генофонд учительства.


Юрій Шукевич: Абсолютно точно. У мене працює вчителька зарубіжної літератури в школі Георгієва, Аліна Костянтинівна, якій 72 роки. Я просто у захваті.

- Моляться батьки і вчителі, і адміністрація шкіл. І тільки просять: будь ласка, не йдіть на пенсію, залишіться.

Юрій Шукевич: Так.

Єдине, що не потрібно їй пропонувати, можливо, тими технологіями, якими вона не володіє... Вона володіє своїми неповторними засобами взаємодії з учнями.

Друга категорія – це молоді випускники педагогічних університетів, які прагматичні, які, як правило, бажають знати своє майбутнє, але в якісь мірі окрашені романтикою своєї професії. Тут є важка боротьба (погане слово, я іншого не знайшов) за цього вчителя, бо якщо він не знайде своє місце в школі, то він піде в інше місце працювати.

– Оце протистояння з тими, хто сидить за партами, і з дорогим колективом колег...

Людмила Паращенко: І не лише з цим.

Давайте не забувати про те, що зарплата молодого вчителя надзвичайно низька і йому потрібно протистояти ще економічним реаліям життя. Йому потрібно гарно виглядати, йому потрібно багато читати, йому потрібно бути в курсі культурних подій. А якщо в нього є ще якась симпатія, потрібні кошти і на це. А вчительської зарплати немає, не вистачає абсолютно. І так чи інакше вони змушені шукати або приробіток, або повністю змінювати своє місце роботи.

- Вчитель зараз отримує неналежне фінансування… Ваша думка така сама, пане Юрію?

Юрій Шукевич: Починаючий вчитель навіть з муніципальною доплатою 20% в Києві… має чистими десь щось тисячу гривень на ставку.
Юрій Шукевич:
Звичайно. Бо починаючий вчитель навіть з муніципальною доплатою 20% в Києві…

- Мова йде про столицю?

Юрій Шукевич:
Так, про столицю.

А що в регіонах? Там може бути все, що завгодно. У тому числі й несвоєчасні виплати зарплати. Він має чистими десь щось тисячу гривень на ставку.

Це абсолютно недопустимо для Києва. І це одна з причин, чому порушується гендерне співвідношення між вчителями. Тобто, в школу йдуть переважно жінки молоді.

- Чи впливає на цей процес те, що люди, які приходять після педагогічних вузів, є все-таки не тими людьми, яких Ви хотіли б бачити керівниками навчальних закладів?

Людмила Паращенко: Якщо приходить людина молода, але недосвідчена і хоче стати справжнім вчителем, завжди в будь-якому колективі знайдеться той, хто допоможе таким стати.

Проблема в тому, що часом молоді вчителі, випускники педагогічних вузів, розглядають школу апріорі як такий трамплін для зміни своєї життєвої траєкторії.

Але я хочу сказати, що їм буває дуже важко в педагогічних колективах саме з огляду на те, що ставка – це 18 годин. Часом у невеликих малокомплектних школах, яких у нас в Україні, на жаль, більшість, годин не вистачає, їх розбирають ті, хто вже має і авторитет, і, як Ви кажете, «батьки на них моляться», і таку молоду людину не завжди в колективі педагогічному й приголублять.

Тому це завжди зростання кожного молодого спеціаліста. Це спільна праця і його, його мотивація, і педагогічного колективу, і адміністрації школи...

- Ось основні претензії, які озвучують батьки. Я їх зібрала з різних сайтів, з розмов. Вони звучать так.

Некомпетентність. Тобто, вчитель, як правило, йдеться про молодого вчителя, який прийшов, або про людину, яка вже давно пропрацювала, але чомусь не набула необхідних навичок, які відповідали б сучасним вимогам.

Далі – байдужість. І відсутність навичок правильного спілкування з дітьми.

Що можна сказати, коли у класі сидить 30, а то й більше дітей, всі вони надзвичайно талановиті, рухливі і веселі – і тільки той, хто їх любить, тільки той, хто бачить у кожному розумну істоту, яка хоче розвиватися, тільки той, хто впевнений у своїх знаннях, хто готовий виходити кожного разу з ними як на двобій, на ринг, захоплювати їх, брати у полон своєї любові до предмету, який він викладає, може перемагати у цій боротьбі?


Людмила Паращенко: Але йому відразу підскубують крила.

- Чим?

Людмила Паращенко: Навчальними програмами, які жорстко регламентують його творчість, формами роботи і контролю, які він має застосовувати до цих дій. І з часом ця творчість може розтанути, як туман на яскравому сонці.
Людмила Паращенко: На майстерність наших педагогів і на рівень їхньої роботи дуже впливають певні обмеження, які накладає Міністерство освіти.

Я хотіла б сказати, що на майстерність наших педагогів і на рівень їхньої роботи дуже впливають певні обмеження, які накладає Міністерство освіти і взагалі традиційна шкільна практика.

Ми вже багато говоримо про те, що має бути більше довіри до педагога, до того, що він робить у класі, до того, як він робить у класі, коли за партами сидять 30 абсолютно не схожих, різних за темпераментом, різних за рівнем сприйняття інформації дітей, з якими треба працювати. Диференційований, по-різному. А, на жаль, і режим уроку, і звітність за уроком, і форми контролю уроку мають бути дотримані, ті, які пропонує нам міністерство.

- Пане Юрію, як Ви бачите, що з випускниками, які до вас приходять? Які знання дають педагогічні вузи?

Юрій Шукевич: По-перше, відбір у педагогічні вузи – система ця не є досконалою. З деяких причин.
Юрій Шукевич: Престиж педагогічної професії зараз опустився, як кажуть в народі, нижче плінтуса.

В педагогічні вузи дуже часто йдуть ті, хто не вийшли фейсом для того, щоб вступити в економічні, правничі чи інші спеціальності.

Вона не може бути досконалою, тому що престиж педагогічної професії зараз опустився, як кажуть у народі, нижче плінтуса. Якщо провести анкетування серед учнів-старшокласників, то дуже мало хочуть стати вчителями. Це не є добре.

Тому в педагогічні вузи дуже часто йдуть ті, хто не вийшли фейсом для того, щоб вступити в економічні, правничі чи інші спеціальності. І відбір виходить такий куций.

Друге. Так, як медиків, я впевнений, вчителів треба вчити, вводячи… І це не моя думка навіть, а це думка ректора Київського муніципального педагогічного університету. Треба водити інтернатуру.

Юрій Шукевич: Рік, перш ніж учитель отримає диплом повноцінний, його треба запустити у школу, а може, й два роки. І тільки після цього давати диплом.
Тобто, рік, перш ніж вчитель отримає диплом повноцінний, його треба запустити у школу, а може, й два роки. І тільки після цього давати диплом, коли він покаже свою професійну діяльність…

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)