Медведєв зустрінеться з Лукашенком

(архівне фото)

Мінськ – Сьогодні в російському курортному місті Сочі відбудуться переговори президентів Білорусі та Росії. Це перша двостороння зустріч Олександра Лукашенка та Дмитра Медведєва після так званої «молочної війни» між двома державами, коли було введено заборону на імпорт до Росії білоруських молочних продуктів. Ці події серйозно зіпсували двосторонні відносини. Чи вдасться їх сьогодні знову налагодити і якою ціною?
За інформацією прес-служби Кремля, зустріч матиме неформальний характер. Це зрозуміло, тому що Олександр Лукашенко з родиною вже тиждень перебуває в Сочі на відпочинку.

Адміністрація ж президента Білорусі офіційно називає його поїздку до Сочі робочим візитом. І тому зустріч із президентом Дмитром Медведєвим має виправдати в очах білоруського народу цю його поїздку до Росії.

Тим не менше, будь-які переговори з керівництвом Росії для президента Білорусі тепер дуже важливі, тому що в умовах економічної кризи потрібно вирішувати спільні економічні проблеми, а Росія для Білорусі є найбільшим економічним партнером та ринком збуту.

Про ще одне питання білорусько-російського порядку денного вчора згадав російський прем’єр-міністр Володимир Путін, який сказав, що справа визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії є справедливим питанням для керівництва Білорусі, яка формально перебуває у союзі з Росією.

«Незалежність» грузинських регіонів за економічні вигоди?

Але можливе рішення Білорусі визнати незалежність цих двох сепаратистських регіонів Грузії, на чому вже майже рік наполягає Росія, виглядає малоймовірним і тепер.

Президент Лукашенко днями наголосив, що Білорусь не відмовиться від багатовекторної зовнішньої політики, а таке визнання російських сателітів Мінськом означало б зупинення діалогу Білорусі з Заходом, який щойно почався, та підкорення її політиці Росії.

Та цілком цього теж не виключають, тому що в умовах глибокої кризи Білорусь дуже залежить від економічних преференцій Росії, і якщо Москва пропонує Мінськові щось дуже привабливе економічно, то на такий крок Лукашенко міг би й піти. Все одно всім зрозуміло, що це було б зроблено під тиском Кремля.

А після того, як Росія зупинила свої санкції щодо імпорту білоруських молочних продуктів, у Білорусі можуть розраховувати на деякі економічні преференції Росії.

По-перше, Білорусь має проблеми з золотовалютними резервами і попросила в Росії кредитів на 500 мільйонів доларів та на 100 мільярдів російських рублів. По-друге, Білорусь хоче відновити свій експорт до Росії, який порівняно з минулим роком упав удвічі, бо Росія відмовляється від білоруських товарів. По-третє, Білорусь розраховує на пільгові ціни на російські енергоносії.

(Мінськ – Прага – Київ)