Президента Литви Грибаускайте зустріли в Брюсселі як давнього друга

Новий президент Литви Даля Грибаускайте.

Брюссель – Перша в історії Литви жінка-президент Даля Грибаускайте сьогодні прибула до Брюсселя. Зустріч із головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, відвідини Європарламенту та штаб-квартири НАТО – такою є програма першого дводенного візиту пані Грибаускайте від часу її обрання лідером Литви. Серед головних тем обговорень – фінансова стабілізація у державі та загалом у Європі, стосунки із країнами-сусідами й питання оцінки тоталітарних режимів. На зустрічі з новообраним головою НАТО Андерсом Фоґом Расмуссеном йшлося про проблеми оборони та нову стратегічну концепцію Північноатлантичного альянсу.
П’ятирічне перебування на посаді єврокомісара з питань бюджету збагатило політичний досвід Далі Грибаускайте. Тому у Брюсселі її, нового президента Литви, зустрічали як давнього, добре відомого та досвідченого політика європейського рівня.

Отримавши переконливу перемогу на весняних виборах, литовська «залізна леді» пообіцяла своїм громадянам навести лад в економіці, що дуже постраждала від нинішньої кризи.

Саме питання фінансової стабільності та підтримки з боку євроінституцій було головною темою бесіди з її тепер уже колишнім керівником, головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу. Інше центральне питання зустрічі – як поглибити енергетичну безпеку та незалежність цієї невеликої балтійської країни, що є сусідом Росії, – суперечливим та непередбачуваним постачальником.

«Взаємозв’язок балтійського енергетичного ринку успішно втілений, і це інтергрувало Литву до загальноєвропейського енергетичного простору, – зазначив голова Єврокомісії. – Наразі ми вивчаємо пропозиції Литви щодо шляхів подальшого посилення безпеки енергопостачань».

Економічний конфлікт із політичним присмаком

Литва є давнім союзником України в її поступі на шляху європейської інтергації. «Наша країна продовжуватиме політику добросусідства», – не раз заявляла Даля Грибаускайте і під час президентської кампанії, і вже перебуваючи на посаді президента. Тим часом, стосунки між Вільнюсом та Москвою залишаються напруженими і навіть погіршилися упродовж останнього місяця. Причина в обмеженнях, які встановила Росія на кордонах із країнами Балтії. Тому цей митний конфлікт також не обійшли увагою під час брюссельського візиту литовського президента.

«Економічна суперечка з Росією на наших кордонах щодо вантажівок та молочних продуктів була досить складним питанням», – прокоментувала блокування російськими митниками перевізників із Литви сама Даля Грибаускайте. – Це стосувалася не лише нас, а й деяких продуктів із Німеччини. Ситуація була складною, але з минулого тижня наші митні та санітарні служби перебувають на зв’язку з Росією».

До того ж, вперше після 8-річної мовчанки литовський президент мала пряму розмову з лідером Росії, зауважила Даля Грибаускайте. Принаймні, нині рух вантажів відновлений, додає вона.

«Гріх незалежності»

Тим часом, чимало литовських політиків вбачають в економічному блокуванні на кордонах із Росією суто політичні мотиви. Євродепутат від Литви Вітаутас Ландсберґіс каже, що в цій історії «найбільший «гріх» Литви в тім, що 19 років тому вона відновила свою незалежність».

Західних журналістів дуже цікавила інформація про можливе існування однієї з секретних в’язниць ЦРУ на литовській території. Проте Далія Грибаускайте, не підтверджуючи цього, тільки висловила жаль із приводу того, що до списку європейських країн, де могли б існувати такі в’язниці, потрапила й Литва.

У завтрашній брюссельській програмі литовського президента зустріч із головою Європейського парламенту Єжи Бузеком. Передбачається, що на переговорах йтиметься про найболючіші питання політичного життя Європи, а також про суперечності у сучасних оцінках тоталітарних режимів.