Неякісна вакцина чи збіг обставин?

Донецьк – Лікарі досі не схильні вважати щеплення причиною смерті двох малюків із Донецької області, хоча сьогодні стало відомо, що в Запорізькій області стався аналогічний випадок загибелі малюка після проведення імунізації. Немовля померло вранці 5 серпня після того, як його прищепили від гепатиту, коклюшу і правця. Лікарі використовували вакцину «Пентаксим», той самий препарат, після щеплення яким загинули діти в Донецькій області. Це смертоносна вакцина чи трагічний збіг обставин?
Данило Солод, віком три з половиною місяці, помер на чотири години пізніше ніж чотиримісячний Олександр Бутко 17 серпня у донецькій лікарні імені Вишнєвського. Напередодні обом малюкам зробили щеплення вакциною «Пентаксим». В першому випадку офіційною причиною смерті стала кишкова інфекція, у другому – пневмонія, констатують лікарі.

Заступник головного санітарного лікаря Донеччини Тетяна Біломєря не виключає, що між загибеллю дітей і щепленням є часовий зв’язок. Але водночас, за її словами, в регіоні 12 тисяч немовлят нормально перенесли вакцинацію цим препаратом.

Від сьогодні у Донецьку працює комісія Міністерства охорони здоров’я, що розслідує причини загибелі малюків. Експерти поки не знайшли жодних порушень у транспортуванні і зберіганні вакцини.

У Донецькій області, на відміну від Запорізької, де теж померла дитина, на час розслідування припинили використання «Пентаксиму». Лікарі кажуть, що це достатньо надійний французький препарат, зареєстрований в Україні у 2008 році. Ним встигли прищепити 400 тисяч немовлят.

Довіру до імунізації підірвано

Лікарі побоюються, що нещасні випадки з малюками і трагічна смерть краматорчанина Антона Тищенко у минулому році здатна підірвати останню довіру населення до обов’язкової вакцинації.

«Кампанія проти щеплення, що розгорнулася після того трагічного випадку, вплинула: кількість тих, хто відмовляється від вакцинації, зростає, – каже Тетяна Біломєря. – Якщо ми зараз не будемо з розумом розповідати жителям нашої області про те, що відмовлятись не можна, а корисно якраз прищеплюватись, то ситуація може стати неконтрольованою. Але поки про загрозу зриву імунізації ми не говоримо».

За словами фахівця, вже сьогодні імунізація дітей від таких хвороб як кір, паротит, краснуха зменшилася на два-три відсотки. Це в подальшому може загрожувати епідеміологічній безпеці, попереджають донецькі лікарі. А батьки, зі свого боку, зважують, чи варто ризикувати здоров’ям дітей. Як розповіла вбита горем бабуся 4-місячного Олександра Бутко, напередодні вакцинації малюк виглядав абсолютно здоровим.

(Донецьк – Київ – Прага)