Компроміс між парламентом та Президентом щодо ветованих законів можливий – експерт

Тарас Березовець

Київ – БЮТ та ПР спробують домовитися з Президентом Ющенком щодо закону про президентські вибори. Один зі сценаріїв на сьогоднішнє позачергове парламентське засідання –погодитись із деякими поправками Віктора Ющенка щодо змін до закону про вибори Президента. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив політолог Тарас Березовець. Водночас, за словами експерта, долати президентські вето готові усі фракції, крім «Нашої України».
– Пане Березовець, чи плідним буде сьогоднішнє засідання Верховної Ради?

– Якщо говорити про те, які завдання стоять перед депутатами, а це подолання двох президентських вето, то, очевидно, так. Тим більше, що крім цього постає питання, яке планує порушити фракція «Наша Україна», це відреагувати на відеозвернення російського президента Дмитра Медведєва. Якщо це станеться, дискусія і залі буде надзвичайно гарячою.

– Що можуть зробити пропрезидентські депутати, якщо БЮТ і Партія регіонів не будуть представлені в залі необхідною кількістю депутатів, а голосуватимуть лише картками?

– Запас голосів тих депутатів, які будуть долати президентське вето, є достатнім. Наскільки мені відомо, абсолютна більшість депутатів вже прибула до Києва ще напередодні. Я б не сильно переймався і розраховував на такий сценарій. Крім того, є фракції Блоку Литвина і Комуністичні фракції, які також, наскільки мені відомо, можуть голосувати разом із двома найбільшими фракціями.

– Чимало оглядачів все ж таки критикують зміни до закону про президентські вибори. Чи може парламент врахувати деякі пропозиції Президента до ветованих законів?

– Насправді, це один із двох сценаріїв – спробувати домовитись, піти назустріч Президентові. Тим більше, що з деякими правками, на яких наполягає Віктор Ющенко, мені здається можна погодитись.

– З якими саме?

– Президент так само не заперечує проти скорочення виборчої кампанії від 120 днів до 90. Але, звичайно, є принципові питання для депутатів, які стосуються зокрема порядку формування виборчих комісій, з чим категорично не погоджуються Віктор Ющенко, оскільки він вважає, що від цього виграють саме парламентські фракції. За новою редакцією закону, перевагу при формуванні членів виборчої комісії отримають саме парламентські фракції. Відповідно, ті кандидати на президента, які не мають власних фракцій (приміром, Анатолій Гриценко чи Інна Богословська), вони матимуть менше шансів, ніж фракції, які висуватимуть своїх кандидатів.

– Партія регіонів погодилась подолати вето разом з БЮТ на два закони. Як Ви вважаєте, чи довготривалою буде дружба БЮТ та ПР?

Не розумію, чому ми використовуємо термін «дружба», якщо говоримо про такі речі як Євро-2012, яке є загальнонаціональним проектом. Тим більше, ми знаємо, що в переліку міст може залишитись лише два,Україна, якщо не позбудеться права проведення Євро. Щодо зміни закону до виборів Президента, то ми знаємо, що співавторами цього закону є представники кількох фракції, в тому числі, із БЮТ та з ПР. Відповідно, слід вважати, що це внутрішньо узгоджений парламентський документ.

– Чому, на Вашу думку, Партія регіонів відмовилася від блокування трибуни з вимогою ухвалення соціальних законів?

– Від самого початку було зрозуміло, хто був основним адресатом останнього блокування, яке організовувалось регіоналами. Ми пам’ятаємо, що тоді в Україні перебувала місія Міжнародного валютного фонду. І завданням регіоналів було показати нездатність уряду, коаліції ухвалювати антикризові закони, яких вимагали представники МВФ.

Оскільки їх зараз немає, натомість є нагальна потреба швидко ухвалювати виборчий закон, оскільки є великий ризик того, що внаслідок подання до Конституційного Суду цей виборчий процес взагалі буде загальмований або зірваний, звичайно, інтереси регіоналів зараз взяли гору.

(Київ – Прага)