Позачергова сесія для подолання президентського вето

Київ – Депутати Верховної Ради сьогодні планують розглянути два питання: пропозиції Президента Віктора Ющенка до закону про президентські вибори, а також зміни до цьогорічного бюджету щодо фінансування підготовки до Євро-2012.
Минулого місяця парламент ухвалив закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента». Причому зміни підтримали понад триста депутатів, передусім від Партії регіонів та Блоку Юлії Тимошенко. Вони вирішили скоротити на місяць виборчі президентські перегони – зі 120-ти до 90-та днів. Водночас новий закон надає всім кандидатам на президентське крісло право формувати виборчі комісії. Раніше це було прерогативою партій, представлених у нинішньому скликанні Верховної Ради.

Серед інших змін збільшення грошової застави, яку має внести кожен кандидат для участі у перегонах – із півмільйона гривень до двох із половиною мільйонів. Президент Віктор Ющенко проти таких нововведень і наклав вето на рішення парламенту.

Заступник голови Секретаріату Президента Марина Ставнійчук пояснила позицію глави держави: такий закон не дозволить проведення чесних виборів. Представники ж БЮТ і Партії регіонів, навпаки, переконують, що нововведення сприяють прозорості виборчої кампанії. І одна з головних колізій позачергової сесії – чи вдасться подолати вето?


Можливість подолання вето очевидна

Спікер Володимир Литвин уже дав прогноз, що бютівці та регіонали здатні мобілізувати потрібні для подолання понад триста голосів. Не сумнівається у цьому і депутат від БЮТ Валерій Писаренко: «Ми переконані в позитивному результаті голосування завтра по всьому порядку денному. Певно, ми знайшли консенсус щодо найважливіших питань, які сьогодні є в країні, – це підготовка проведення президентських виборів та проведення в Україні Євро-2012»

Депутат від блоку «Наша Україна-Народна самооборона» Андрій Парубій підтримує Президента Ющенка, але визнає, що подолання вето цілком можливе. Прихильникам Андрія Парубія залишається сподіватися хіба що на те, що не всі парламентарі забажають повернутися під час відпустки з теплих країв: «Дві головні фракції парламенту – БЮТ і Партія регіонів – узгоджено проінформували, що вони будуть голосувати за подолання вето. Інша справа, чи буде така кількість депутатів». За словами народного депутата, слід, щоб «у парламенті голосували не картки депутатів, а депутати, які присутні в залі».

Марина Ставнійчук також попереджала: якщо депутати подолають вето, Віктор Ющенко звернеться до Конституційного Суду. На думку політолога Костя Бондаренка, і в такому разі глава держави навряд чи зможе досягти свого: «Реально розгляд у Конституційному Суді може затягнутися аж до президентських виборів, і аж після президентських виборів нинішній Президент дасть роз’яснення Конституційного Суду щодо конституційності цього закону».

Натомість Марина Ставнійчук, яка є також представником Президента у Конституційному Суді, висловила впевненість: якщо справа дійде до звернення, Віктор Ющенко проситиме Конституційний Суд розглянути таке подання як невідкладне.

(Київ – Прага)