Німеччина домагатиметься лідерства в електромобільності

Замість шлангу з бензином - електричний кабель

Німеччина – Автомобілі Made in Germany славляться в усьому світі. Тепер німці мають намір забезпечити собі майбутнє й на ринку майбутнього, коли бензин дорожчатиме, а світ змушений буде ще ретельніше стежити за дотриманням екологічних норм, аби уникнути подальшого потепління клімату. У середу уряд країни ухвалив національний план розвитку електромобілів.
Німеччина прагне посісти провідне місце в питанні електромобільності. З такою заявою в середу в Берліні виступили федеральний міністр економіки Карл-Теодор цу Ґутенберґ та його колега з транспортного відомства Вольфґанґ Тіфензее.

«Наша мета: один мільйон електромобілів на дорогах Німеччини до 2020 року. Це амбітна мета, але ми вважаємо, що її можна досягти», – заявив Ґуттенберґ.

500 мільйонів на дослідження

Аби слова не розходилися зі справою, у середу уряд ухвалив національний план розвитку електромобільності. Така програма передбачає виділення півмільярда євро на проведення відповідних досліджень і розробок. Міністр транспорту Німеччини Тіфензее пояснив: «Вирішальним є те, щоб вивести електромобільність з ніші й допомогти їй закріпитися на ринку, щоб ми якомога швидше перейшли від моделювання й проектів до масового випуску».

Якщо говорити прямим текстом, то німецький уряд вирішив безпосередньо допомогти автомобілебудівним компаніям нарешті зрушити з мертвої точки питання електромобілів. Не забули й про клієнтів: держава їм допоможе придбати перші сто тисяч авто з електричним двигуном, які планується випустити 2012 року. Як саме виглядатиме така допомога, цим питанням займеться вже наступний уряд. У Німеччині наприкінці вересня мають відбутися парламентські вибори.

Вже визначили й регіони, де як експеримент спорудять всю необхідну для електромобілів структуру. Передусім йдеться про такі густо заселені регіони й міста, як Гамбург, Рейн-Рур, Штутгарт, Мюнхен, Саксонія, Берлін.

Одну з найбільших проблем, яка досі гальмує розвиток електромобілів, за словами експертів, представляють акумуляторні батареї. Батареї для авто з електричним двигуном все ще залишаються відносно важкими й дорогими: одна коштує від 10 до 15 тисяч євро. А одного заряду такої батареї вистачає лише на 200 кілометрів.

(Німеччина – Прага – Київ)