Відгуки у США на відкритий відеолист Медведєва Ющенкові

Російський президент Дмитро Медведєв

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах преса коментує звинувачення, висунуті російським президентом Дмитром Медведєвим на адресу України та її уряду. Нагадаємо, що пан Медведєв у відкритому листі до Президента Віктора Ющенка звинуватив Україну у постачанні зброї Грузії в її конфлікті з Росією. Він також вважає, що Україна прагне перешкодити транспортуванню до Європи російського природного газу. Ба більше, Медведєв назвав українську політику «антиросійською».
Наскільки мені відомо, жодного офіційного відгуку чи коментарів з Вашингтона поки що не було. Як правило, адміністрація президента Барака Обами уникає прямих коментарів там, де вони можуть бути сприйняті як втручання у стосунках між Україною та Росією. Наскільки я пам’ятаю, останнього разу досить відверту заяву на цю делікатну тему зробив віце-президент США Джо Байден під час київського візиту. Він сказав тоді, що Україна мусить сама вирішувати, кого обирати своїми союзниками, незалежно від того, що про це думають інші країни.

Віце-президент США явно натякав на Росію, яка виступає проти бажання України приєднатися до Північно-атлантичного оборонного договору. Байден також запевнив Київ, що поліпшення стосунків з Москвою не буде робитися коштом України. «Якщо ви бажаєте стати частиною євроатлантичної інтеграції, а ви, як я розумію, бажаєте, то ми твердо підтримуємо це».

Оскільки відеовиступ президента Медведєва і його рішення тимчасово не призначати посла до Києва оглядачі у Вашингтоні розцінили як спробу чинити тиск на визначену Кремлем «сферу упривілейованих інтересів Росії», то варто принагідно згадати заяву віце-президента Байдена: «Ми не визнаємо, і я хочу повторити це, не визнаємо жодних сфер впливу... Ми не визнаємо права кого б то не було диктувати вам і жодній іншій країні, до яких альянсів належати і які стосунки мати», – сказав у Києві віце-президент США.

Медведєву не симпатизують

Якщо говорити про кольори симпатій в американських засобах масової інформації, то вони тут переважно жовто-блакитні. Наведу бодай пару прикладів. Шон Ханніті, консервативний коментатор, ведучий вечірньої популярної політичної програми телеканалу FoxNews вважає відкритий лист Медведєва Ющенку прямим втручанням у виборчу президентську кампанію в Україні, оскільки він «атакував чинного президента, називаючи його антиросіянином і закликаючии майбутнього нового лідера до співпраці з Москвою». Ханніті зауважує, що вибори в Україні мають відбутися 17 січня наступного року і відеовиступ Медвєдєва є очевидною спробою вплинути на українських виборців.

Баррі Фарбер, оглядач нью-йоркської радіостанції CRN Digital Talk Radio, назвав заяву Медведєва «дипломатичним демаршем, відвертим випадом. Цей демарш спрямований проти особи президента Ющенка». Разом з тим Фарбер зауважує, що популярність Ющенка у виборців на рівні 4 відсотків і на другий термін його навряд чи оберуть. Тож, на думку оглядача, відкритий лист Медведєва лідерові сусідньої незалежної держави має слугувати попередженням, якщо не погрозою, іншим кандидатам на президентську посаду.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)