Місто Таорміна – казкова квітка на іонічному узбережжі

Грецький театр у Таорміні – туристичний символ Сицилії

Таорміна – Рим – Уявіть собі театр, де дійові особи не актори, а блакитні води Іонічного моря, засніжена вершина вулкану Етна в оточенні пагорбів та цитрусових плантацій. Саме така панорама відкривається зі сцени Грецького театру у місті Таорміна на східному узбережжі Сицилії.
Давній театр у Таорміні – туристичний символ острова. Минуло більше двох тисяч років, а руїни древнього монумента мають багато що розказати про його творців – жителів Еллади і Римської імперії. Сучасні відвідувачі блукають поміж розваленими стінами, уламками античних колон. Їх зачаровує місце розташування споруди на вапняковому пагорбі та дивовижно красива панорама, яку видно з амфітеатру.

Клацають цифрові фотоапарати, але вони не спроможні охопити в одному кадрі калабрійське та іонічне узбережжя Сицилії. Щоб мати на згадку повнішу картину, слід повернутися на оглядові майданчики гори Тауро. На ній і розкинулося місто Таорміна, колишня грецька колонія Тауроменіон.
Балкон житлового будинку з вазонами у керамічних вазах


«Дуже гарне це містечко. Щоразу я в захопленні від його гірського розташування, оскільки з гори відкривається чудовий краєвид на море, пляжі і пагорби. Я люблю також гуляти його вуличками і розглядати ці маленькі крамнички з різним товаром місцевого виробництва», – говорить одна туристка.

Вулиця Корсо Умберто – центральний променад Таорміни. У вітринах туристичних лавок, як на долоні, усе культурне і гастрономічне різноманіття регіону. Хочеш чи ні, та око постійно зупиняється на яскравих тарілках, глечиках і всіляких інших сувенірах із кераміки. Вони оздоблені орнаментами у традиційних сицилійських кольорах: жовтий, помаранчевий, зелений і блакитний.

«Традиція має оновлюватися щодня»

«Щоб жила традиція, вона має щодня оновлюватися». Художник Марко Монфорте і його керамічні роботи
На тій же Корсо Умберто в одній майстерні працює синьйор Марко Монфорте. Він старанно виводить пензлем новий малюнок на керамічній плитці і одночасно розповідає: «Кожний ремісник-кераміст на Сицилії має свій неповторний стиль. Моя ж оригінальність полягає у тому, що перед тим, як зайнятися керамікою, я багато років працював художником. Тож я переніс малярство на кераміку. Ось ви бачите мої оригінальні пейзажі на керамічній плитці, де зображені краєвиди Таорміни, або ж різні замальовки з моєї фантазії».

Цим ремеслом чоловік успішно займається 20 років. Оскільки в місті велика конкуренція серед митців, доводиться постійно щось удосконалювати. Як каже художник, для того, щоб жила традиція, вона має оновлюватися щодня.

Традиції художньої кераміки розвивалися на Сицилії тисячоліттями завдяки впливу різних культур. Кольорові комбінації й декоративні мотиви переважно арабського походження.

Розмальована кераміка не лише для туристів. Жителі міста прикрашають ремісницькими виробами свої помешкання. Тому не тільки вітрини магазинів, а й заквітчані балкончики і тераси Таорміни демонструють чужинцю багату керамічну культуру регіону.