Новий генсек НАТО виклав свою програму

Новий генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. 3 серпня 2009 р.

Лондон – Новий генеральний секретар НАТО колишній прем’єр-міністр Данії Андерс Фоґ Расмуссен виклав свої пріоритети на новій посаді. Він говорив про проби налагодити стратегічне партнерство з Росією, не припиняючи політики розширення Північноатлантичного альянсу, про успіх місій в Афганістані і на Західних Балканах та активніший діалог із мусульманським світом.
У понеділок на прес-конференції в Брюсселі новий генсекретар НАТО пообіцяв досягти поступу у взаєминах із Росією, не забуваючи про її сусідів. Він наголосив, що НАТО не відмовиться від політики розширення.

«Я цілком відданий принципові відкритих дверей до НАТО. Членство не є автоматичним правом. Країни мають бути до нього готові, – зазначив Андерс Фоґ Расмуссен. – Але розширення НАТО вже показало свою силу поширення стабільності та просування реформ. Я чекаю, що цей процес триватиме за мого керівництва».

Однак, взаємини НАТО з Росією будуть для пана Расмуссена одним із ключових пріоритетів. За його словами НАТО прагне стратегічного партнерства з Москвою, незважаючи на деякі нещодавні засадничі розбіжності. «Очевидно, що будуть фундаментальні питання, з яких ми не погоджуватимемося, – зауважив генсекретар альянсу. – Наприклад, ми маємо наполягати, аби Росія діяла повністю відповідно до своїх міжнародних зобов’язань, включно з повагою до територіальної цілісності та політичної свободи своїх сусідів. Проте ми не можемо дозволити, щоб ділянки незгоди отруювали всі наші відносини».

Расмуссен закликав керівництво Росії зрозуміти, що «НАТО не є ворогом і не є проти Росії».

НАТО – «політика безпеки для майже одного мільярда людей»

Генеральний секретар заявив, що засади НАТО залишаться незмінними. Як і раніше, альянс буде політикою безпеки для майже одного мільярда людей у 28 країнах-членах, для захисту головних цінностей – свободи, миру та безпеки.

Та найважливішим поточним завданням організації буде успіх операції в Афганістані, яка залишається єдиною місією світового значення

«Наш мандат від ООН є зрозумілим, як і його значення для глобальної безпеки: допомогти запобігти тому, аби Афганістан знову став центральною базою для міжнародного тероризму. Моральний аспект тут могутній. Кожен, хто вірить у засадничі права людини, включно із правами жінки, має підтримувати цю місію», – заявив генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен.

(Лондон – Прага – Київ)