Московський патріарх не потрапив до Рівного

Патріарх Кирило біля стін Корецької обителі, 2 серпня 2009 р.

Рівне – Рівне стало першим українським містом, де не відбувся раніше запланований візит предстоятеля Російської православної церкви Патріарха Кирила. Натомість ще вчора увечері патріарх прибув до Корця.
З обідньої пори центр Рівного поступово перетворювався у вулик – близько тисячі міліціонерів, кілька сотень священиків і черниць оточили центральний Свято-Воскресенський собор. Поряд, на майдані Незалежності, розташувалися намети «свободівців», між ними розміщені протестні плакати. Втім, самих «свободівців» тут - не густо, усі – під стінами собору. Тут їх підтримують представники Української народної партії, котрі нагадують патріархові, що Українська помісна церква – це не Московський патріархат. Втім, протестують тихо, з дозволу влади – каже керівник Рівненської організації партії «Свобода» Степан Мовчан: «Промосковські настрої в нашому місті й регіоні ще є, але з часом вони будуть меншими. Ми ж діяли в межах Конституції і законодавства України, і жодних силових дій не планувалося. Цим ми показали, що українці знають і вміють робити акції протесту».
Пікети в Рівному, 2 серпня 2009 р.


Розчарування. Дорого

Натомість кілька тисяч прихожан московського патріархату провели кілька годин під палючим сонцем, чекаючи прибуття патріарха. Коли з’являється кортеж – вони скандують: «Кирил – наш патріарх!»

Однак Кирила серед прибулого високого духовенства немає. Митрополит Володимир, привітавши усіх зі святом пророка Іллі, зазначає – патріарх не міг прибути до Рівного, але подумки – зі своєю паствою. Люди дещо розгублені. Ось ці прихожанки прибули до Рівного з Радивилова: «Ми з трьох годин тут, далеко їхали. Але на зустріч поїдемо обов’язково у Городок, а в Почаїв підемо пішки…»

Прихожани московського патріархату провели кілька годин під палючим сонцем, чекаючи прибуття патріарха Кирила, Рівне, 2 серпня 2009 р.
Рівнянин Олександр Тарасенко очікував на зустріч з патріархом, однак сприймає ситуацію по-філософськи: «Я особисто чекав цієї зустрічі – як людина, знайома з його проповідями давним давно, яка слідкує за його місіонерською і проповідницькою діяльністю ще з 70-х років, коли він був ректором духовних шкіл. Для мене це певною мірою розчарування, але я розумію, як християнин, що на все воля Божа, і, як сьогодні сказав Блаженнійший, ми в цій ситуації також повинні схилити голови перед промислом Божим»

Натомість протестувальники з іншого боку собору рішення Кирила не відвідувати Рівне вітають. Аргументи – «Бо все, що до нас приходить з Москви – дуже дороге – і газ, і нафта, і церква нам обходиться дорого. То нехай хоч церква буде наша».

А в Корці – все спокійно…

Рівненський єпископ Варфоломій повідомив – на Рівненщину Кирил таки прибуде, але лише наступного дня – у Городоцький монастир. У те, що предстоятель не відвідає ставропігійний монастир у Корці, вірилося мало.

У невеличкому Корці – зовсім інша атмосфера: мури монастиря надійно захищають і від сторонніх очей, і від небажаних пікетувальників.. Мешканці Корця розтягнулися вервечкою вздовж вулиці, якою пролягає Кирилова дорога. Він і справді з’являється – не з боку Рівного, а з київського шляху. До монастиря потрапляють не всі. Схоже, на час візиту тут впровадили пропускну систему. У недовгому зверненні до мирян патріарх славить Корець як «розсадник благочестя», нагадав господню заповідь про любов до ворогів і зазначив – до Рівного дістатися йому завадили недобрі сили: «Донині є люди, як забарвлюють свій релігійний вибір не в християнські тони, а в протилежні, вбираючи не стільки любов, як недоброзичливість. Ми молимося за всіх».

Вітати вірних РПЦ завадила влада чи відповідальні за безпеку патріарха?

Кого саме мав на увазі московський патріарх – уточнює згодом Голова відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату, архієпископ Волокаламський Іларіон: «За наполегливою і категоричною рекомендацією української влади, яка надійшла з Секретаріату Президента Віктора Ющенка, Патріархові довелося скасувати відвідини Рівного, і його літак замість Рівного приземлився у Києві. Українська влада говорила про те, що не гарантує безпеки патріархові і що не виникне якихось провокацій»

Все ж Патріарх просив владу надати йому можливість відвідати Рівне, бо, як зауважив речник, дуже прагнув поспілкуватися з паствою і передати їй своє первосвятительське благословення, однак сьогодні вранці «було отримане попередження, що відвідувати це місто не можна».

У понеділок у Секретаріаті спростували інформацію про те, що це за їхніми рекомендаціями патріарх Кирило змінив свій маршрут.

«Секретаріат не є координатором програми візиту в Україну патріарха Московського Кирила. Цим займається відповідна комісія Української православної церкви й Московська патріархія», – повідомили в прес-службі Секретаріату.

У той же час Міністерство внутрішніх справ України заявило, що «рішення про зміну маршруту пересування патріарха ухвалили представники російської сторони, які відповідають за його безпеку».

Візиту предстоятеля РПЦ на Рівненщину передували звернення , розповсюджені правими патріотичними організаціями, з проханням відмовитися від відвідин Рівненського Свято-Воскресенського собору та монастиря в селі Городок під Рівним – через те, що навколо цих святинь ще існує міжцерковна напруга в стосунках Московського і Київського патріархатів. Активісти вважали, що відвідини Свято-Воскресенського собору будуть викликом свідомим українцям і українській церкві, і залишали за собою право організувати акції спротиву. Не радило відвідувати цей храм патріархові і керівництво області, однак Голова обласної адміністрації Віктор Матчук закликав земляків бути толерантними і показати себе «європейським народом».

У Свято-Успенському храмі Корця Патріарха вітали високопосадовці області. Кирило відвідав регентсько-катехізаторське училище та відслужив заупокійну літію за спочилими настоятельками монастиря. Нинішня настоятелька Рафаїла знайома Кирилові з часу її навчання в регентському відділенні Санкт-перербурзької духовної школи, яку він заснував, тож гість почувався тут як у гостях у добрих друзів. Свого часу, зауважив він, саме в петербурзьких духовних школах переховувалися від гонінь радянської влади чимало корецьких черниць.

Сьогодні Російський Патріарх провів в Корецькому монастирі молитву – «за подолання поділів православної церкви» і мир, а далі його дорога проляже до Луцька.

(Рівне – Київ – Прага)