Могилевича випустили через «РосУкрЕнерго»?

Семен Могилевич на засіданні суду, Москва, 20 січня 2009 р.

Київ – Гучна справа в Росії щодо мережі парфюмерно-косметичних магазинів «Арбат-Престиж» отримала несподіваний виток. Бізнесмена Сергія Шнайдера, більш відомого як Семен Могилевич, та колишнього керівника цієї компанії Володимира Некрасова, звільнили з-під варти з підпискою про невиїзд. Семен Могилевич – уродженець України. Свого часу Юлія Тимошенко звинувачувала його у причетності до компанії «РосУкрЕнерго». Натомість співвласник компанії Дмитро Фірташ спростовував це.
Семен Могилевич, він же Сергій Шнайдер, він же Сем, Дон Семіон, Палагнюк, Сайман.., народився 1946 року в Києві. Великий підприємець, громадянин України, Росії, Угорщини та Ізраїлю. Упродовж 15 років його розшукували правоохоронці чотирьох країн.

Могилевич є одним із головних фігурантів справи про відмивання грошей через Bank of New York у США. Його підозрюють у серйозних фінансових махінаціях у сфері поставок в Україну туркменського газу через компанію «РосУкрЕнерго», а також в організації мережі будинків розпусти у Словаччині, Чехії та Угорщині. За даними західних спецслужб, у Могилевича було понад 15 паспортів на різні імена, під якими він перебував у розшуку різних країн та інтерполу.

У січні минулого року за підозрою в ухилянні від сплати податків російські правоохоронці затримали генерального директора мережі «Арбат-Престиж» Володимира Некрасова, а наступного дня заарештували і Сергія Шнайдера. Далі з’ясувалося, що під цим іменем у справі фігурує оголошений у міжнародний розшук Семен Могилевич, якого слідство вважає автором схеми ухиляння від сплати податків. Обидва заарештованих свою провину відкидають.

Тепер же фігурантів по так званій справі «Арбат-Престиж» звільнили з підпискою про невиїзд. Представники Слідчого комітету пояснюють це закінченням терміну утримання їх під вартою. А обвинувальний вирок скоро буде переданий до прокуратури.

Захисники обвинувачених задоволені рішенням про їхнє звільнення. Адвокат Семена Могилевича Олександр Погонченков в інтерв’ю радіо «Эхо Москвы» заявив, що від початку не бачив підстав утримувати свого підзахисного під вартою.

А де логіка?

У 2006 році Юлія Тимошенко заявляла про причетність Семена Могилевича до компанії «РосУкрЕнерго». Однак через два роки, коли його затримали, тоді вже керівник уряду сказала, що не готова стверджувати таку причетність. Що ж до нинішнього звільнення Могилевича з-під варти, то, як сказав Радіо Свобода радник прем’єра з енергетичних питань Олександр Гудима, логіку російської сторони збагнути важко.

«Ми вже півроку намагаємося зрозуміти логіку росіян... Росіяни таких сильних фігур, які перешкоджають російській імперії, або тримають у місцях «не столь отдаленных», або ті люди емігрують, як Березовський, або ж коли вони віддають їм усі свої багатства, їх просто випускають. Росіяни мають свою логіку, нам її важко збагнути», – зазначив Гудима.

Місія виконана

На думку американського енергетичного експерта, колишнього директора української редакції Радіо Свобода Романа Купчинського, Семена Могилевича випустили з-під варти, оскільки він просто став непотрібним.

«Із самого початку, коли Могилевича арештували, ця справа була підроблена, – каже пан Купчинський. Це більше було пов’язане із питаннями Фірташа та «РосУкрЕнерго». Те, що проводилося у тій угорській фірмі Фірташа, все було причетне до Могилевича. Через це його і посадили. Але не планували його садити надовго. Угорську фірму у Фірташа забрали. Ця справа більш-менш вирішена, тож він (Могилевич) зараз не потрібен».

Із тим, що Могилевича випустили, оскільки головна мета його арешту досягнута, погоджується і російський експерт Станіслав Бєлковський.

«Компанію «РосУкрЕнерго» прибрано з українсько-російського ринку газової торгівлі. І це, на мій погляд, і було головною метою тих, хто влаштував арешт Могилевича. Наскільки мені відомо, до цього були причетні деякі люди, які лобіюють інтереси Юлії Тимошенко у Росії. Наприклад, не дуже відомий, проте дуже впливовий серед певних силовиків Росії, член Ради Федерації Федеральних зборів Росії Максим Кавджарадзе», – вважає російський експерт.

Могилевича можуть виправдати?

Окрім цього, зазначає Станіслав Бєлковський, компанія «Арбат-Престиж», співвласником якої був Могилевич, доведена до банкрутства, тож конкуренти також заспокоїлися. Пан Бєлковський не відкидає, що тепер Семена Могилевича можуть навіть виправдати.

«Формально він взагалі не був причетний до «Арбат-Престижу». І довести, що він мав стосунок до цієї компанії з юридичної точки зору майже неможливо, – говорить Бєлковський. – Всі знали, що він якось причетний, що він є фактичним співвласником. Але довести це за допомогою документів дуже-дуже важко».

Компанію «РосУкрЕнерго», яка до кінця минулого року поставляла в Україну російський газ, давно звинувачували у зв’язках з Могилевичем. Дмитро Фірташ, співвласник компанії, спростовував це. Проте відразу після того, як Могилевича заарештували, у «РосУкрЕнерго» почалися проблеми у Росії. До неї різко збайдужів Кремль, і як наслідок, компанія була усунута з газового ринку.

(Київ – Прага)