Відгуки у США на київський візит віце-президента Байдена

Президент Віктор Ющенко вітає віцепрезидента США Джозефа Байдена у Києві 21 лютого 2009 р.

Нью-Йорк – Відносини з Україною Сполучені Штати вважають першорядно важливими. А на думку оглядачів, візит віце-президента США Джозефа Байдена в Україну засвідчив, що вони не будуватимуться за рахунок стосунків з Росією. Саме в такому позитивному дусі витримані відгуки у США на київський візит віце-президента Джозефа Байдена. Сьогодні завершується його візит до України.
По телебаченню у США показують сюжети про перебування віце-президента в українській столиці, такі як вшанування пам’яті жертв Голодомору біля меморіалу. Найчастіше повторюють фрагмент його спільної прес-конференції з президентом Віктором Ющенком і чітку заяву Байдена, яку він там зробив. Цю заяву тут трактують у тому сенсі, що дві короткі фрази у сконденсованому вигляді висловили чільну мету київського візиту віце-президента США – продемонструвати американську підтримку України.

«Сполучені Штати підтримують суверенність, незалежність і свободу України, включно зі свободою робити свій власний вибір, до якого альянсу вступати». Звертаючись до Ющенка, Байден сказав:« Ми працюємо, як Вам відомо, пане Президенте, над перезавантаженням наших відносин з Росією, але я запевняю Вас і весь український народ, що це робиться не за рахунок України».

На думку Білла О’Райлі, коментатора телеканалу новин FoxNews, київський візит Байдена планувався як противага нещодавньому московському візитові президента Барака Обами. Президент Ющенко зробив метою своєї влади західну інтеграцію України включно зі вступом до Північноатлантичного оборонного альянсу, НАТО, чим прогнівив Москву. Але американський уряд не визнає ані «сфер впливу», ані так званих «упривілейованих інтересів», як це формулює російський уряд.

Отож, каже О’Райлі, візит Байдена мав нагадати Москві про суверенність України та Грузії, колишніх колоній Росії. А телеканал АВС, показав дещо гумористичний момент перебування Байдена в Україні. Коли він сидів з Ющенком у київському пабі – це пивна, але Байден пив кока-колу, – Президент запитав гостя, що йому найбільше сподобалося у Києві. Віце-президент відповів через перекладача, що найбільше йому подобаються київські жінки, яких він назвав найкрасивішими у світі. «Це абсолютний факт, що у вас так багато найкрасивіших жінок», – повторив Байден.

Покінчіть з безладдям у власній хаті

У середу, 22-го липня, віце-президент, після виступу перед американськими бізнесменами у Торговельній палаті Києва, має відправитись до Грузії. Але у неофіційному порядку високопоставлений урядовець, який волів зберегти свою анонімність, сказав кореспондентові «Нью-Йорк Таймс», що як в Україні, так і в Грузії Байден має наполегливо закликати господарів покінчити з безладдям у власній хаті, здійснити економічні реформи в Україні і політичні – у Грузії.

У Вашингтоні свідомі того, що перебування Віктора Ющенка на посаді президента закінчиться на початку наступного року і шанси його на переобрання досить кволі. Отож віце-президент Джозеф Байден, зустрічаючись у Києві з провідними президентськими кандидатами, мав наголосити, що Сполучені Штати співпрацюватимуть з будь-яким переможцем демократичних, прозорих і чесних виборів.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)