«Лише добрі стосунки з сусідами дадуть Росії відчуття безпеки» – Карл Більдт

Брюссель – Швеція, що нині головує у Євросоюзі, намагатиметься утримати ріст довіри до європейської зовнішньої політики з боку світової спільноти. Про це сьогодні заявив представник шведського зовнішньополітичного відомства, знайомлячи членів Європарламенту зі своєю програмою закордонних стосунків. Розширення співдружності, покращення стосунків зі східними сусідами, швидший вступ Ісландії до Європейського Союзу та поглиблення зв’язків співдружності із мусульманським світом. Такі основні напрямки упродовж наступних 6 місяців відзначає міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.
Зважаючи на заяви чільного представника Швеції, протягом головування його країни в Євросоюзі слід чекати зрушень у справі його розширення. Проте як бути із заявами, на кшталт «поки немає Лісабонської угоди – не буде й нових країн-членів», які останнім часу нерідко доводилося чути?

Справді, шведські лідери неодноразово заявляли – і міністр закордонних справ Карл Більдт знову це повторив, – Швеція має намір продовжити переговори щодо вступу до Європи декількох балканських країн. Він каже, що слід чекати ухвалення Лісабонської угоди, але не слід залишати тих, що сподіваються, на узбіччі.

«Наближати сусідів і близьких, і далеких»

Тому Стокгольм має серйозні наміри продовжити переговори з такими державами, як Сербія, Чорногорія, Боснія, Албанія і особливо Хорватія, яка найбільш готова до приєднання до ЄС.

Пан Більдт зауважив, що для того, щоб завоювати повагу далеких сусідів, слід налагодити добрі стосунки із сусідами близькими. У цьому сенсі він нагадав про інший важливий акцент європейської зовнішньої політики – «Східне партнерство». На схід від Євросоюзу і аж до кордонів Китаю існує 12 країн, своєрідна «токсична суміш держав із демократичними та авторитарними режимами», – зауважив він. Тож Європі не слід зневажливо відноситися до цього.

«Ми мусимо розвинути «Східне партнерство» у щось таке, що має обриси реального та значного для всіх цих країн, – каже Карл Більдт. – Йдеться про зусилля, що трансформують, які ми вже продемонстрували у минулому і які їм принесуть надію на майбутнє».

«Слід залучити росіян... до порядку»

Характерно, що стосунки Євросоюзу з Росією, котрі значно погіршилися після її «кавказької кампанії», шведи теж вважають одним зі своїх головних пріоритетів.

Ця країна – важливий торговельний партнер Євросоюзу, потужний гравець на ниві європейської безпеки, пояснив сьогодні Карл Більдт. Проте, за його словами, росіянам слід зрозуміти, що ніщо не принесе Москві більшого спокою, ніж стабільні стосунки із усіма сусідами».

«Ми зацікавлені у продовженні намагань залучити Росію до базованого на правилах європейського та світового порядку, – заявив шведський міністр закордонних справ. – Ми змушені об’єднати наші зусилля, щоб переконати росіян, що ніщо не принесе Росії більшої безпеки, окрім добрих стосунків із усіма, навіть найменшими її сусідами. Це стосунки, базовані на справжній дружбі й справжній довірі. Саме так ми чинимо у Європі».

Рухатися назустріч мусульманському світу

Разом з цим, йшлося про те, що дипломатам Європейського Союзу слід докласти чимало зусиль і протистояти диктаторським режимам у інших частинах світу, відстоювати засадничі права людини у цих державах. Зокрема, представник Швеції заявив, що європейська співдружність має зробити все, щоб продовжити мирний процес на Близькому Сході, і надавати допомогу у стабілізації Іраку, Афганістану та Пакистану.

Загалом, каже Карл Більдт, Європейському Союзові слід робити кроки назустріч мусульманському світу, бо мова вже не йде не тільки про далеких сусідів, а про людей, яких ми щоденно бачимо поряд, на теренах країн Євросоюзу.

(Брюссель – Прага – Київ)