Ющенко за дострокові вибори Верховної Ради при виконанні низки умов

Президент Віктор Ющенко заявляє, що ситуацію, яка склалася у Верховній Раді, доцільно вирішити через проведення дострокових виборів, призначенню яких має передувати низка законодавчих кроків.
Про це глава держави заявив у п’ятницю під час круглого столу з представниками регіональних ЗМІ в державній резиденції «Синегора» в Івано-Франківській області.

«Не можна тримати рік парламент, в якому немає більшості. Ми програли рік у сенсі законодавчої діяльності та політичної стабільності... Тому відповіддю на те, як знаходити вихід, є або створення нової коаліції – проте такої можливості я не бачу, хоча це питання винятково парламентських сил, – а друге – це дострокові вибори», – цитує главу держави його прес-служба.

Ющенко також підтвердив готовність до одночасного проведення президентських виборів, але вказав на низку умов, які підтвердять доцільність таких кроків. Зокрема, має бути змінена система виборів до Верховної Ради, яка повинна передбачати відкриті списки кандидатів, та має бути скасована депутатська недоторканність до проведення самих виборів.

За словами Президента, найкраще це зробити через внесення змін до Конституції.

Крім того, Ющенко вкотре заявив, що балотуватиметься на посаду Президента, і категорично відкинув варіант передачі влади.

Верховна Рада призначила чергові вибори глави держави на неділю, 17 січня 2010 року.