Чи може штучний розум захистити абітурієнтів від корупції?

Донецьк – Другий рік поспіль українські абітурієнти відстежують свої шанси стати студентами в режимі он-лайн. Впроваджена в Україні за прикладом Росії, Казахстану і Грузії система «Конкурс» дозволяє цілодобово бачити рейтинг сертифікатів у той чи інший вищий навчальний заклад, і це гарантує певну прозорість вступу. Проте громадськість, котра спостерігає за перебігом цьогорічної вступної кампанії, констатує факт: за два сезони роботи з’явилися лазівки як обходити штучний інтелект.
Цього року конкурс сертифікатів стає жорсткішим. Від початку вступної кампанії минуло всього два тижні, а деякі українські виші вже мають майже в півтора раза більше абітурієнтів, ніж торік наприкінці липня. Справитися з інформаційним навантаженням навчальним закладам допомагає автоматизована інформаційна-пошукова система «Конкурс», що за адресою vstup.info. У системі зареєстровані понад чотири сотні українських вишів, і кожного дня приймальні комісії подають в програму дані про абітурієнтів.

Громадські спостерігачі від «Комітету виборців України», котрі цього літа пильнують вступну кампанію, зазначають, що якою б досконалою не була система подання документів, є шляхи її ошукати.

Координатор проекту з моніторингу вступу до ВНЗ Донецької області Оксана Єрьоміна зазначає: «Головними загрозами ми вважаємо, і їх ми будемо моніторити, це те, що приймальні комісії будуть ігнорувати або несвоєчасно подавати інформацію в систему. Те, що вони не перевірятимуть сертифікати зовнішнього тестування і будуть зараховувати велику кількість пільговиків».

У Донецькому державному університеті управління вже сьогодні, коли до кінця терміну подання заяв залишилося два тижні, скаржаться на наплив пільговиків. Діти шахтарів, яким цього року надали право позаконкурсного вступу, займають місця на здобуття найпрестижніших спеціальностей, зауважує проректор університету управління Валентина Токарева:

«Розумієте, ми саме той регіон, де таких абітурієнтів буде дуже багато, – каже вона. – Ризик ми вбачаємо саме в тому, що абітурієнти з високими балами в сертифікатах можуть не потрапити на бюджет, бо ці місця будуть зайняті тими, хто вступає поза конкурсом».

2008 року 6 вишів втратили ліцензії, а ще 42-ма «зацікавилися» правоохоронці

У системі «Конкурс» інформація про пільги є конфіденційною, це відкриває велике поле для зловживань, вважають громадські спостерігачі.

Інша лазівка у програмі, яку помітили представники «Комітету виборців», – перебільшені бали у заявках. Оператори, посилаючись на втому, можуть ввести неправильні дані. Так, зокрема, в деякі виші Донеччини вступають діти із сумою балів – нібито «470», хоча максимум під час оцінювання можна набрати 400 балів.

Крім цього, можливість корупції виникає через штучний конкурс сертифікатів. У п’ятиденний строк абітурієнти мають визначитись, куди саме йти вчитись. Тоді майже неможливо визначити, чи зателефонувала приймальна комісія тим, хто насправді вступив, або зробила вигляд, нібито вони відмовились від студентства, пропустивши інших.

На ці зауваження технічні працівники програми говорять, що попри людський фактор іноді дає збій і сама система. Так, останні дані з ВНЗ іноді публікуються із запізненням. Всі виявлені вади Департамент вищої освіти обіцяє врахувати і вдосконалити програму. Цього літа, наприклад, систему «Конкурс» об’єднали із системою «Освіта», і тепер комп’ютер звіряє бали в сертифікатах із даними всеукраїнської бази, тобто фальсифікувати сертифікати тепер надзвичайно важко, зауважила Радіо Свобода асистент кафедри програмного забезпечення інтелектуальних систем Державного університету інформатики і штучного інтелекту Ганна Якименко.

Минулого року завдяки системі «Конкурс» і громадськості, яка спостерігала за перебігом вступної кампанії в Україні, шість вишів позбавили ліцензії, а ще 42 навчальні заклади потрапили під нагляд правоохоронців.

(Донецьк – Київ – Прага)