Президент для молодих

Барак Обама під час виступу перед студентами Нової економічної школи у Москві, 7 липня 2009 р.

Київ – Виступ президента Сполучених Штатів Барака Обами перед московською молоддю нагадав мені перший американський президентський виступ, про який я розповідав читачам – виступ президента Рональда Рейґана в Московському університеті. Зараз навіть важко пояснити, яке величезне значення мав той виступ.
Упродовж багатьох десятиріч радянська пропаганда намагалася зробити все можливе, щоб дезінформувати громадян комуністичної імперії, щоб створити облудні міфи про Сполучені Штати, їхню зовнішню політику, їхні цінності.

Почути про все це з перших рук, від тієї самої людини, яку намагалися оголосити головним ворогом Москви, цитату якої про «імперію зла» пригадували з неприхованою образою (хотілося бути, ймовірно, імперією добра), – це дійсно було щось!

І Рейган, тоді вже немолодий, втомлений, наприкінці свого тріумфального президентства, – продемонстрував, що таке політик, який впевнений у власних цінностях і разом із цим здатний бути гречним до господарів.

Цінності, про які росіяни знати не хочуть

Щось аналогічне відбулося і під час виступу президента Обами. Знову – інформація від першої особи. Знову – в ситуації, коли державні російські ЗМІ не приховують своєї антипатії до Сполучених Штатів, ба більше, створюють у споживачів не лише в Росії, але й за кордоном ілюзію того, що сучасна Росія, країна з не дуже розвиненою сировинною економікою, анахронічною армією, підприємствами, що зупиняються і населенням, котре невпинно зменшується, може бути реальним конкурентом США.

Обама не став із цим сперечатися, він просто виступав як лідер світової держави. Росіяни, якими упродовж усього нового тисячоліття керують невиразні чиновники, які й гадки не мають про те, що таке справжня політична діяльність, мали можливість побачити політичного діяча, що переміг у безпрецедентній боротьбі і захищає власне уявлення про цінності, з якими його асоціюють.

Адже в Росії вже давно немає ніякої реальної політичної боротьби, є хіба що її імітація, і вже другий президент поспіль залишає посаду, називаючи свого наступника. Багатопартійності також немає, молодь привчають, що кар’єру можна зробити хіба що у лавах «Єдиної Росії» – партії без політичних поглядів, без програми, без уявлення про майбутнє країни, проте з лідером – Володимиром Путіним.

А тут, під час виступу Обами – зовсім інше ставлення до політики! Важливий приклад для молодих людей, яким належить будувати нову Росію.

Може, вони згадають цей виступ Обами, коли робитимуть власний вибір і будуть з огидою згадувати про бездарне панування купки номенклатурників і олігархів, що намагаються вкрасти їхнє майбутнє і конвертувати його у власні фешенебельні палаци і яхти?

(Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.