Обама і Медведєв домовилися про скорочення ядерних арсеналів

Барак Обама і Дмитро Медведєв. Москва, 6 липня 2009 р.

Виступаючи у Кремлі на прес-конференції з президентом Росії Дмитром Медведєвим після спільної зустрічі і підписання домовленостей, президент США Барак Обама зазначив: «Ми відверто обговорили ситуацію довкола Грузії. Я знову висловив тверду думку про необхідність поважати суверенітет і територіальну цілісність Грузії. Поки ми обговорюємо наші розбіжності з приводу кордонів Грузії, ми повинні погодитись, що відновлення воєнного конфлікту не відповідає нічиїм інтересам. І в майбутньому ми маємо публічно обговорювати ці розбіжності – мирним і конструктивним чином».

На спільній прес-конференції в понеділок президенти США та Росії оцінили результати своєї зустрічі і досягнутих угод.

Дмитро Медведєв назвав перший день візиту свого американського колеги до Москви важливим кроком в активізації повномасштабної співпраці, яка вигідна обидвом країнам. Він заявив, що від «спільного лідерства Росії та США дійсно залежить рішення дуже багатьох світових проблем».

Президентові Обамі було поставлене питання з боку американських ЗМІ, «хто керує Росією – Медведєв, чи Путін», на що він відповів: «У моєму розумінні президент Медведєв є президентом, прем’єр-міністр Путін є прем’єр-міністром і вони ділять владу, згідно з російською Конституцією – так само, як ми ділимо владу в Сполучених Штатах. Отже, в моїх інтересах – співпрацювати з моїм прямим партнером президентом, але також досягнути порозуміння з прем’єр-міністром Путіном та іншими впливовими представниками російського суспільства».

У вівторок Барак Обама має зустрітися із прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним за робочим сніданком. Це буде їхня перша офіційна зустріч від часу президентства Барака Обами.

********
США та Росія підписали документи за результатами двосторонніх переговорів

У Кремлі в присутності президентів Барака Обами та Дмитра Медведєва були підписані 8 двосторонніх документів, зокрема під рамковою угодою про скорочення стратегічних наступальних озброєнь поставили підписи самі президенти.

Домовленості досягнуто також із питань скорочення вдвічі кількості ядерних боєзарядів – до 1500-1675 одиниць, а їхніх носіїв – до 500-1100 одиниць.

Росія погодилась також надати повітряний простір для транспортування до Афганістану військ і озброєння зі США.

Лідери двох країн ухвалили рішення продовжити переговори про співпрацю у створенні системи протиракетної оборони і спільної реакції на загрозу розповсюдження балістичних ракет із боку Ірану та Північної Кореї.

Президенти США та Росії після закінчення першого дня саміту у Москві на спільній прес-конференції високо оцінили результати своєї зустрічі і досягнутих угод.

********
США: Росія поновила участь у комісії з пошуку зниклих солдатів

Росія відновила свою участь у роботі спільної зі США комісії з пошуку зниклих без вісти у війнах.

Ідеться про пошук зниклих під час Другої світової війни; війн на Корейському півострові, В’єтнамі та Афганістані.

Як мовиться у заяві уряду США, відбувся обмін дипломатичними нотами.

Спільна американсько-російська комісія була створена у 1992 році, однак від 2004 російська сторона заморозила свою участь у її діяльності, а від 2006 року закрила доступ американській стороні до архівів.

********
Обама заступився за Ходорковського

Напередодні візиту до Москви американський президент дав інтерв’ю опозиційній російській «Новій газеті», текст якого оприлюднили у номері за 6 липня.

За словами Барака Обами, висунуті проти екс-керівника ЮКОСу Михайла Ходорковського нові звинувачення виглядають, «як старі, тільки по-іншому оформлені». Як зазначив американський президент, дивним, на його думку, виглядає те, що новий процес у справі екс-керівниників ЮКОСу почався саме зараз, через багато років після того, як Михайло Ходорковський та Платон Лебедєв опинились у в’язниці, і в них з’явилася можливість амністії.

При цьому Барак Обама зазначив, що всі подробиці нового процесу йому не відомі, і що він вважає неприйнятним втручатися у російські судові процеси, в тому числі і в справу Михайла Ходорковського.

В інтерв’ю «Новій газеті» Обама також привітав «мужню ініціативу президента Медведєва зі зміцнення верховенства закону в Росії», ініціативу, «яка містить в собі забезпечення всім обвинувачуваним у злочинах права на справедливий суд та недопущення використання судів у політичних цілях».

Михайло Ходорковський у 2005 році був засуджений на 8 років позбавлення волі за звинуваченням у шахрайстві і ухилянні від сплати податків, а в 2006 проти нього порушили нову справу – про відмивання коштів. Зараз у Хамовницькому суді Москви іде процес у другій справі щодо Ходорковського.