«Таксі-контроль». Київська влада вирішила упорядкувати роботу таксі

Київ – Київська влада розглядає проект впорядкування роботи таксі. Чиновники обіцяють розробити Правила надання послуг із перевезення пасажирів та їх багажу службами таксі; визначити кількість машин, їх стоянок, обладнання стоянок біля аеропортів, залізничних та автовокзалів, готелів, ресторанів та ринків; а також створити комунальне підприємство муніципального таксі. Як може виглядати на практиці така регламентація і якими є особливості таксі взагалі в Україні?

Особливості національного таксі

У Києві загалом працює близько 80 компаній таксі. Є навіть екзотичне Жіноче таксі, розповідає директор цієї фірми Ірина Морозова. «Ми зрозуміли, що сервіс чоловічого таксі нас не завжди влаштовує, тому й вирішили зробити допомогу жінкам на колесах. Приклади таких таксі є закордоном, а в Україні є потреба».

Киянка Ірина дуже часто користується таксі й переважно це були кваліфіковані, ввічливі водії. Але не обходиться і без винятків, після яких доводиться ставити питання – кому, власне, дозволяють сідати за кермо у таксі? «Водій таксі попросив присісти мене на заднє сидіння і цілу дорогу сміявся. Я в нього жартома запиталася: «Що Ви курите?» А він мені навіть показав маленьку коробочку, в якій лежала трава. Після цього я задумалася над тим, які водії нас возять».

У Дніпропетровську половина таксистів
– нелегали

Половина таксі у Дніпропетровську працює без ліцензій. З нелегальними перевізниками на Дніпропетровщині влада обіцяла покінчити ще минулого року, інформує місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська:

Торік в обласному центрі були створені дві мобільні групи, які виявляють та притягують до адміністративної відповідальності водіїв-порушників. За півроку за відсутність документів на перевезення оштрафували майже 300 водіїв легкових таксі на загальну суму понад 40 тисяч гривень, але нелегали й далі працюють.

Нелегальні перевізники можуть собі дозволити дещо нижчі ціни, адже не сплачують податків, не витрачають грошей на регулярні технічні та медичні огляди.

Легальні таксисти кажуть: законодавцям та міській владі не до снаги наразі перейматися проблемами таксистів, привабливість цього бізнесу з кризою впала, обсяги перевезень скоротилися на 30-60%.


Запропоновані нововведення для столичних таксі

Проект рішення Київської міської ради передбачає, зокрема, страхування усіх шоферів від нещасного випадку. Вони повинні мати досвід водіння мінімум 5 років, а їхні залізні коні мусять бути зареєстрованими, щоб одержати ліцензію. Крім того, в авто має бути не менше 4 дверей і більше 3 місць для пасажирів. Об’єм мотора – мінімум 1,3 тисячі куб. см. Також на таксі треба встановити ліхтарі з червоним і зеленим світлом, помаранчевий ліхтарик із шашечками, таксометр, пристрій зв'язку із диспетчерами, розповів Радіо Свобода Дмитро Олійник, голова постійної комісії Київради з питань транспорту і зв’язку. «В першу чергу, має бути реєстрація або ліцензування (перший рік – безкоштовно). Повинен бути механізм нарахування проїзду (лічильники) та чітка система замовлень».

В обговорюваному Київрадою проекті водіям забороняють обирати пасажирів за вигідністю маршрутів, нав'язувати спільний проїзд кільком клієнтам. Також заборонено курити, їсти, пити спиртне протягом поїздки. Накладені обов’язки і на пасажирів. Якщо проект затвердять, їм не можна буде відволікати шофера, курити без його згоди. Загалом потреба Києва у таксомоторах – до 30 тисяч машин, а офіційно працюють близько 5 тисяч, констатує голова постійної комісії Київради з питань транспорту і зв’язку Дмитро Олійник. На його погляд, необхідність змін на ринку таксі назріла давно. «У пасажира не буде потреби зупиняти попутну машину, якщо він знатиме, що за 5 хвилин, після телефонного дзвінка, під’їде таксі. А оплата буде нараховуватися по лічильнику на табло».

Якщо пасажир вважає, що йому в таксі нагрубили, обраховували тощо, він може відстояти свої права, переконує Дмитро Олійник. «Якщо непрофесійну або незаконну поведінку водія таксомотора пасажир може офіційно підтвердити – такі випадки розглядаються. Управління транспорту КМДА цим офіційно займається».

А голова профспілки таксистів України Василь Попик не погоджується з деякими запропонованими Київрадою змінами. «Під, можливо, правильним приводом наведення порядку в таксі, люди створюють під себе комунальну службу. Ми говоримо, що цю комунальну службу потрібно створювати окремим рішенням, щоб було видно кошторис».

Як упорядковують роботу таксистів у Варшаві?

Стати таксистом у Польщі можна лише після успішного іспиту, який коштує 55 євро. Але перед цим потрібно вивчити законодавство праці, податкові закони, назви вулиць міста. Проїзд обходиться польському пасажирові в 0,5 євро за кілометр, розповідає польська кореспондентка Радіо Свобода Єва Поштар:

Кожен таксист повинен мати касу-реєстратор, щоб пасажир отримав квитанцію за внесену плату. Суб’єкт транспортного підприємництва розраховується з податковою службою.

Міська рада також вирішує, як виглядатимуть із-зовні автомобілі таксистів. Наприклад, міська корпорація таксистів вирішила, що автомобілі мають бути марки peugeot, білі у жовто-червоних кольорах польської столиці.

Однак проблемою залишаються неліцензовані перевезення, які перевищують вдесятеро платню і стоять в аеропорту та біля вокзалів.


Економічна скрута в державі - чинник, що неабияк впливає на роботу вітчизняних таксі. З одного боку, меншає фірм перевізників. З іншого - падають тарифи. Криза пересадила пасажирів у метро, маршрутки та інші види громадського транспорту. І тепер у деяких українських мегаполісах кілометр у таксі можна проїхати за 1,75 гривні.


Як часто Ви користуєтеся послугами таксі?
Людмила Григорівна, пенсіонерка: Я користуюся послугами таксі, але рідко. Мені завжди траплялися тільки приємні водії.
Сурен, оперний співак: Я на таксі їжджу раз на місяць одним і тим же таксі. Мене завжди гарно обслуговують. Можливо, тому що я - постійний клієнт.
Анна, менеджер: Пів року я вже не їжджу на таксі, бо маю власне авто. Але проблем із таксистами в мене не було ніколи.
Віталій, студент: Майже ніколи не користуюся послугами таксі - це дорого для мене. Я намагаюся їздити в час, коли функціонує громадський транспорт.
Наталя, менеджер: Декілька разів на тиждень доводиться їздити на таксі. Частенько спізнюються, беруть додаткові гроші за простій, але завжди посміхаються.