Іран звинувачує Захід у втручанні

Речник міністерства закордонних справ Ірану Хассан Кашкаві під час прес-конференції для західних журналістів, Тегеран, 22 червня 2009 р.

Прага – Іран посилив звинувачення на адресу західних країн за їхнє ніби-то втручання у внутрішні справи країни. Міністерство закордонних справ Ірану заявило, що Захід підтримує «бунти», які прокотилися по країні на знак протесту проти, як стверджують їх учасники, фальсифікацій результатів президентських виборів. Тим часом, іранська виборча комісія повідомила, що порушення під час виборів були, але вони не вплинули на результат виборів, у яких перемогу, за офіційними даними, здобув нинішній президент країни Махмуд Ахмедінеджад.
Понад 10 мертвих і більше ніж 450 осіб затриманих. Серед останніх – понад 30 журналістів та блоґґерів (людей, які ведуть щоденники в інтернеті). Такий результат суботніх протестів у Тегерані, у підбурюванні до котрих іранська влада звинувачує Захід.

Речник міністерства закордонних справ Ірану Хассан Кашкаві заявив, що це Захід підтримує протестувальників, яких в Ірані називають «терористами». «Більшість європейських країн та Америка, замість того, щоб заохочувати людей застосовувати демократичні механізми, демонструвати повагу до законних дій, взяли бік бунтівників та опортуністів», зазначив представник МЗС.

У п’ятницю звинувачення на адресу західних держав пролунали і з вуст верховного лідера країни аятоли Алі Хаменеї.

Влада Ірану звинувачує і західні медіа у підбурюванні протестів. Власному кореспонденту ВВС наказали покинути країну. Серед затриманих журналістів був і кореспондент журналу «Ньюзвік», про якого й досі немає жодних відомостей.

Захід відкидає звинувачення


Західні країни відкидають звинувачення. Міністр закордонних справ Британії Девід Мілібенд заявив, що спроби представити післявиборчі протести як битву між «Іраном та іншими країнами» є безпідставними. Лідери західних країн наголошують, що їхнє занепокоєння викликане вживанням сили та звинувачення у фальсифікації виборів.

До перерахунку голосів закликала у неділю канцлер Німеччини Анґела Меркель: «Гадаю, сумнівів можна швидко позбавитися, якщо перерахувати голоси, і зробити це прозоро, можливо за участі міжнародних оглядачів. Тоді можна було б відновити довіру. На мій погляд, це був би найкращий та найпростіший спосіб з’ясувати істину».

Про можливість кроків у цьому напрямку натякнув речник найвпливовішого органу Ірану, Ради охоронців Конституції, який заявив, що певні порушення під час виборів все ж таки були. За його словами, на певних виборчих дільницях кількість голосів перевищувала кількість зареєстрованих виборців. Але це стосувалося, за його словами, «лише 50 міст» і не могло вплинути на результати виборів.

Опозиція й далі закликає до нових виборів

Головний опонент офіційно переобраного президента Мір Хосейн Муссаві, закликаючи до продовження мирних протестів, заявив, що його вимога – не перерахунок голосів, а нові вибори.

Не маючи можливість продовжувати протести на вулицях, іранці тим часом шукають нові форми висловлення протесту й солідарності. Автомобілістів закликають включити фари вдень на дві години, а пішоходів просять вийти на вулицю з чорними і зеленими стрічками на честь загиблих у суботніх сутичках.

(Прага – Київ)