Литвин перед президентськими виборами критикує всіх

Голова Верховної Ради, лідер блоку свого імені і ймовірний кандидат на Президента Володимир Литвин, перебуваючи в неділю в Рівненській області, виступив із низкою різких заяв на адресу інших українських політиків.
Володимир Литвин заявив, що як голова парламенту «не гарантує», що в Україні відбудуться «нормальні цивілізовані» президентські вибори, бо в країні «хаос і некерованість».

Як сказав Литвин на прес-конференції, перебуваючи в неділю в Рівненській області, сьогодні між політиками «відбувається з’ясування стосунків» і йде «війна ліліпутів, яким надули рейтинги і які думають, що їх народ любить».

За його словами, нині в Україні «всі зациклені на протистоянні, на боротьбі».

«Влада – банкрут, опозиція – потішна і позірна, яка прагне виключно вклинитись у владу, а не запропонувати альтернативу», – заявив він.

«Треба визнати, що влада є банкрутом, що на рівень державної політики зведено політичний авантюризм, непрофесіоналізм, безсоромність і злочинство», – наводять агентства слова Литвина.

Із приводу вимоги фракції опозиційної Партії регіонів розглянути наступного тижня в парламенті антикризову програму уряду спікер заявив, що раніше фракції Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко спільно виключали це питання з порядку денного, доки між ними тривали переговори про коаліцію.

За його словами, якщо Партія регіонів зараз «прозріла», то «це свідчить про лицемірство, а не про принципову позицію» цієї сили.

На думку Литвина, нині «ведеться робота на те, щоб хтось вийшов із коаліції для того, щоб вона була розвалена» і після цього були оголошені дострокові вибори парламенту. За його словами, це один із нинішніх сценаріїв.

Литвин вважає, що причиною для такого сценарію може бути бажання «понизити шанси основного конкурента на президентських виборах», а ще ці вибори потрібні «декому, щоб працевлаштуватися після того, як відбудуться президентські вибори».

Литвин також пропонує, «поки ще не пізно», створити «уряд народної довіри чи національного порятунку». Але він не уточнював, які сили, на його думку, мали б утворити такий уряд чи хто мав би його очолити.

Що ж до виходу міністрів із нинішнього уряду чи їхнього звільнення спікер заявив, що, на його думку, «відбувається не процес витіснення (міністрів), а процес звільнення і навіть втечі», бо «сьогодні потрібно мати мужність залишатися у владі».

Литвин закликає до єднання задля України

Володимир Литвин узяв у неділю участь у заходах із ушанування 358-х роковин битви під Берестечком у Національному історико-меморіальному заповіднику «Поле Берестецької битви» біля села Пляшева Рівненської області і виступив перед учасниками урочистостей.

Виступ Володимира Литвина чимало людей зустріли вигуками «Ганьба!» На це спікер зауважив, що «потрібно було кричати «ганьба» у 2004 році, коли країна була за крок від громадянської війни». За його словами, відвернути цю війну тоді вдалося саме йому.

Литвин також висловив переконання, що нині українцям потрібно пам’ятати поразки, «але виключно робити ставку на наші перемоги, а також на наші базові цінності, а саме – на єднання, на любов до Вітчизни і узгоджені, відповідальні аж до самопожертви дії в інтересах України і українського народу».

Він заявив, що нині Україна переживає чи не найскладніший період за всі роки незалежності, що нині українцям потрібна як ніколи єдність, оскільки їм намагаються прищепити почуття меншовартості і думку про те, що вони не спроможні бути державотворчою нацією.

Спікер також закликав українців винести історичні уроки і запам’ятати, що «роз’єднаність і боротьба за повноваження, боротьба за поділ влади і боротьба за поділ країни – це шлях у безвихідь».

* * * * * * * * * * *

Битва між українським козацьким військом під проводом гетьмана Богдана Хмельницького і польською армією короля Яна II Казимира, відома як Берестецька, відбулася 28 червня – 10 липня 1651 року поблизу міста Берестечка Волинської області, де вона межує з Рівненською.

Цю битву, найбільшу в часи Хмельниччини, козаки програли через несподіваний відступ союзників – кримських татар, які захопили з собою й самого Хмельницького, – а також через нову тактику поляків, не знайому козакам. Поразка призвела до підписання дискримінаційного для України Білоцерківського миру. Та вже менш як через рік, на початку червня 1652-го, війська Хмельницького і кримського хана розбили польську армію в битві під Батогом.

Музей Берестецької битви розташований у селі Пляшева сусідньої з Волинською Рівненської області, біля місця одного з полів битви.

* * * * * * * * * * *

Володимир Литвин може піти на президентські вибори

Увечері в неділю, вже в Києві, Голова Верховної Ради і лідер Блоку Литвина заявив в ефірі телеканалу «Інтер», що, коли не буде реалізовано його пропозиції, то він, по-перше, буде «робити все, щоб утримати Верховну Раду, а відтак більш-менш прогнозованість у країні в робочому стані».

«А, по-друге, буду брати участь у виборах – заявляю про це офіційно, – і буду апелювати до людей, до всіх, хто думає», – заявив Володимир Литвин.

За його словами, «в нас сьогодні думають усі люди, що треба вже нарешті подякувати тим, хто вже мав можливість і мав абсолютну владу в країні по два рази, і тим, хто після виборів забезпечить черговий розкол країні, чергове зведення рахунків, черговий розподіл посад».

На початку свого великого інтерв’ю Литвин різко скритикував дії і влади, і опозиції, повторивши свої сказані на Рівненщині слова. Він висловив думку, що треба провести спеціальне надзвичайне засідання Верховної Ради, на якому б виступив Президент і уряд, прозвітував Національний банк і на якому було б «публічно зроблено оцінки і визначено план надзвичайних дій, бо сьогодні треба говорити про необхідність проголошення надзвичайної економічної ситуації в країні».

Спікер також вважає, що для того, щоб не допустити надзвичайних подій в Україні, потрібно сформувати «фактично уряд національного порятунку» і те ж саме зробити на місцевому рівні, а відтак «забути на цей період, я маю на увазі, як мінімум на півроку, про президентські кампанії, про президентські вибори».