Черномирдін уже повертається до Росії

Віктор Черномирдін з келихом шампанського під час останньої прес-конференції перед поверненням у Росію

Київ – Завтра Віктор Черномирдін їде з Києва, а сьогодні колишній посол Росії провів останню прес-конференцію. Тиждень тому Президент Російської Федерації Дмитро Медведєв підписав указ про його звільнення з посади посла. Тим самим указом пана Черномирдіна призначили радником Президента Росії з питань економічного співробітництва з державами СНД. Цей пост він вже займатиме з новим орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, який йому вчора вручив Президент України Віктор Ющенко.
Прізвище свого наступника пан Черномирдін не назвав, але привідкрив завісу таємничості. Не Григорій Карасін, не Володимир Жириновський і не Костянтин Затулін. Новим послом Росії в Україну призначено «молодого чорнявого колишнього міністра». І хоча його прізвища Віктор Чорномирдін не назвав, поради йому все ж дав: «(Треба) бути дуже уважним, нічого не забувати, обіцянки не давати, контролювати себе, оскільки наші дії тягнуть за собою наслідки».

Екс-посол наголошує, що двосторонні стосунки треба розвивати та розширювати – це в інтересах і України, і Росії. А на запитання, що ж заважає українсько-російським відносинам, колишній посол відповів так: «З нашого боку – нам нічого не заважає. Як то кажуть, дорога має бути з двостороннім рухом. Повинне бути бажання, повинні бути дії (з обох сторін)».

Підсумки і перспективи

Для Віктора Черномирдіна вісім років в Україні були важливим та цікавим періодом у житті. Згадуючи про важкі моменти роботи в Києві, Віктор Черномирдін сказав: «перманентні, постійні вибори». За його словами, Україні потрібна політична стабільність.

Оскільки в Україні він був не тільки послом, але і спеціальним представником президента Російської Федерації з розвитку торговельно-економічних стосунків із Україною, Віктор Черномирдін згадав і про свої економічні заслуги: товарообіг між двома державами зріс із 9 мільярдів доларів у 2000-2001 роках до 43 мільярдів у 2008-му.

Не обійшлося і без запитання про газ, на що пан Черномирдін відповів так: «Нам дуже хотілося б допомогти. Тому наш прем’єр Володимир Володимирович Путін написав листи в Євросоюз, щоб ті країни ЄС, які є споживачами нашого газу, теж взяли участь (у допомозі). За транзит ми вже заплатили за весь рік наперед. А це немала сума, це мільярди. Це, можна сказати, той самий кредит. Але ми хотіли б, щоб і споживач розумів, і сприяв Україні».

Наразі в Україні чекають оголошення імені нового посла, адже він не остання людина у відносинах між Україною і Росією.

(Київ – Прага)