Шеф-дипломати Польщі й Німеччини їдуть до Києва

Німеччина – Перманентна внутрішньополітична криза в Україні серйозно непокоїть її західних сусідів. У середу мирити українських політиків до Києва приїдуть відразу два міністри закордонних справ – Польщі й Німеччини.
Глава зовнішньополітичного відомства Німеччини Франк Вальтер Штайнмаєр і керівник польського міністерства закордонних справ Радослав Сікорський спробують на місці з’ясувати, чим можна допомогти Україні. Під час їхнього спільного візиту до Києва передусім ітиметься про наслідки фінансової та економічної кризи.

«Внутрішньополітичну блокаду» треба зняти

Як наголосив у Берліні представник німецького міністерства закордонних справ Єнс Плетнер, світова криза особливо сильно торкнулася України. З іншого боку, продовжив речник, країна страждає від «внутрішньополітичної блокади», яку треба було б зняти.

Штайнмаєр та Сікорський виступили ще наприкінці квітня зі спільною ініціативою відносно підтримки України. У листі, адресованому країнам ЄС, обидва міністри тоді закликали подумати про надання Києву економічної й фінансової допомоги. Крім того, вони запропонували сформувати європейську посередницьку місію з метою запобігти внутрішньополітичному розколу країни.

Заважають «дрібні власні інтереси»

Актуальні проблеми в Україні, на думку німецького політолога Кая-Уве Ланґа із берлінського Фонду науки й політики, пов’язані не в останню чергу з браком консенсусу стосовно проведення реформ.

«Брак консенсусу – це одне, але політичному класу бракує єдності в питанні про найголовніші політичні цілі, про економічні перетворення, а також про європейсько-політичну орієнтацію. Крім того, часто на перший план виходять дуже дрібні, особисті інтереси, які домінують над іншими цілями», – зазначає політолог.

«Негативний розвиток в Україні може мати серйозні наслідки також для країн ЄС», – застерегли ще наприкінці квітня Штайнмаєр і Сікорський. Тому, на думку міністрів, Європейський Союз має замислитися над координованою допомогою.Щоб з’ясувати, якої саме допомоги зараз найбільше потребує Україна, міністри закордонних справ Німеччини й Польщі вирішили цього тижня відвідати Україну.

У Києві вони сподіваються зустрітися з усіма найважливішими політичними акторами. У зовнішньополітичному відомстві Німеччини повідомили, що із запитами про зустрічі звернулися, як до Президента Віктора Ющенка, так і до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, Голови Верховної Ради Володимира Литвина та лідера Партії регіонів Віктора Януковича.

Європейцям теж бракує єдності

Попри німецько-польську ініціативу, німецькі оглядачі звертають увагу на відсутність єдності серед країн ЄС відносно України.

Як написала газета Handelsblatt, сама ж Німеччина дистанціювалася від допомоги з боку Євросоюзу, яку запланували для модернізації української газотранспортної системи. Також заплановане відкриття офісу ЄС у Криму не викликає в Берліні захоплення. Німецькі політики застерігають, що такі кроки можуть призвести до нової напруги у відносинах з Росією, й закликають до стриманості.

Серед іншого, гості з Берліна й Варшави мають намір порушити в середу в Києві й тему українсько-російських відносин.

(Німеччина – Прага – Київ)