Пхеньян дає різку відповідь на нові міжнародні санкції

Північнокорейські військові святкують успішне атомне випробування на стадіоні в Пхеньяні, 27 травня 2009 року. Фото державного агентства ЦТАК.

Прага – Рада безпеки ООН одноголосно схвалила нові санкції проти Північної Кореї через нещодавні ядерні випробування в цій країні. Пхеньян у відповідь погрожує новими бомбами.
Північна Корея оголосила, що прискорить свою програму створення атомної зброї – на виготовлення атомних боєзарядів піде весь наявний у країні плутоній, який виробляють її реактори.

У заяві Міністерства закордонних справ Північної Кореї, яке поширило державне агентство новин і зачитали на державному телебаченні, Пхеньян також попереджає, що будь-яка спроба блокади з боку США чи їхніх союзників «буде розглядатися як акт війни і викличе рішучу воєнну відповідь».

Таким чином Північна Корея зреагувала в суботу на нові санкції, що їх Рада безпеки ООН проголосила в п’ятницю за якихсь півдоби перед тим.

Небачена одностайність в ООН

За резолюцію про ці санкції члени Ради безпеки підтримали одноголосно. «За» проект, підготований Сполученими Штатами, проголосували і Китай та Росія, які досі були проти покарань Пхеньяна.

Ситуацію різко змінило випробування атомного вибухового пристрою, що його Північна Корея здійснила 25 травня.

Посол Росії в Організації Об’єднаних Націй Віталій Чуркін попередив, що нинішнє випробування, як і попереднє, 2006 року, порушують не тільки попередні резолюції Ради безпеки, але й Договір про непоширення ядерної зброї, і становлять загрозу міжнародній безпеці.

Посол Франції Жан-Моріс Ріпер звернув увагу, що нові санкції – посилення ембарго на торгівлю і постачання зброї – розроблені таким чином, щоб якнайменше вплинути на народ Північної Кореї, який і так потерпає від щонайтяжчої економічної ситуації. За його словами, санкції стосуються тільки конкретних людей, установ і товарів, пов’язаних із ядерною діяльністю.

Санкції суворі, але силою їх не запровадять

А посол Китаю Чжан Єсуй наголосив, що, хоча санкції й суворі, вони не передбачають застосування сили за жодних обставин. Дипломати, знайомі з закулісними переговорами, кажуть: Китай відразу дав знати, що підтримає тільки таку резолюцію, яка не даватиме світовій спільноті можливості вдатися до сили, тому таку можливість навіть не розглядали.

Таким чином, один із пунктів суворої резолюції – про можливість інспектувати всі вантажі, що прямують до Північної Кореї сухопутним, повітряним чи морським шляхом, і затримувати та знищувати ті з них, які транспортуватимуться на порушення санкцій, – буде просто неможливо виконати, якщо, скажімо, північнокорейське судно відмовиться добровільно дозволити обшукати його.

Посол сусідньої з Північною Кореєю Японії, яку дії Пхеньяна особливо непокоять, Юкіо Такасу лише каже: коли така відмова трапиться, такий випадок подадуть до Ради безпеки «для подальшого розгляду».

Пхеньян не слухає закликів відмовитися від провокацій

А тим часом посол Великої Британії в ООН Джон Соерз попередив Північну Корею, щоб вона не чинила нових провокаційних кроків на порушення резолюцій Ради безпеки і зобов’язань Пхеньяна за Договором про непоширення ядерної зброї.

Усі 15 членів Ради безпеки закликали Пхеньян повернутися до шестисторонніх переговорів про ліквідацію його ядерної програми.

Але згадана на початку відповідь дала знати, що в Пхеньяні мають цілком відмінну думку.

За повідомленнями, Північна Корея, можливо, готується здійснити вже третє ядерне випробування. За оцінками, Пхеньян може мати досить плутонію для виготовлення до восьми атомних боєзарядів.

Північна Корея також нещодавно випробувала ракету великої далекосяжності, як вважають, здатну нести боєголовку, хоча Пхеньян стверджував, що то був «запуск космічного супутника».

Щоправда, вважають, що наразі північнокорейські атомні заряди ще досить технологічно примітивні і надто великі й важкі, щоб їх можна було доставити ракетою.

(Прага – Київ)