Небажаний російський політик перетнув український кордон в кареті «швидкої допомоги»

Костянтин Затулін пробивається через українських прикордонників, Сімферопольський аеропорт, 7 червня 2009 р.

Сімферополь – Міжнародний фестиваль «Велике російське слово», що відкрився в Криму у суботу, розпочався з гучного міжнародного скандалу. Прикордонники спробували не допустити на українську територію депутата Державної Думи Росії Костянтина Затуліна, торік оголошеного «небажаною персоною» в Україні. Російський політик був запрошений на фестиваль як почесний гість і, за деякими даними, як головний ідеолог і спонсор нового прокремлівського руху в Україні. Попри спротив українських прикордонників, він таки потрапив до України – в кареті «швидкої допомоги».
З минулої суботи Костянтин Затулін перебуває в одній із палат інтенсивної терапії Кримського республіканського діагностичного центру «Генезис», розташованого у колишній обкомівській лікарні. У нього піднявся тиск і стало зле, коли прикордонники в Сімферопольському міжнародному аеропорту завадили російському політикові зійти з літака, що прибув із Санкт-Петербурга.

Прикордонники заявили, що досі Затуліну закритий в’їзд до України. В Службі безпеки України підтвердили: з липня минулого року Костянтин Затулін – персона «нон-грата» на українській території. «Позиція СБУ в цьому питанні дуже жорстка: незалежно від громадянства і посад сепаратистам та екстремістам немає місця в Україні», – заявила прес-секретар Служби безпеки Марина Остапенко.
Прикордонники у Сімферопольському аеропорту 25 липня 2008 року не пропустили Костянтина Затуліна на територію України.


Прес-секретар фестивалю «Велике російське слово» Юрій Першиков сказав Радіо Свобода, що лікарі діагностували у Костянтина Затуліна гіпертонічний криз і передінфарктний стан. Правда, зараз депутат Держдуми уже почуває себе нормально і його в лікарні відвідують інші російські, а також кримські та київські політики. Втім, пересування Затуліна обмежене лише 3 поверхом клініки. У коридорі перебувають українські прикордонники і правоохоронці.

Останнє не сподобалося російському політику і в понеділок він, як повідомила прес-служба Інституту країн СНД, «висловив протест проти дій співробітників прикордонної служби України, які ускладнили в понеділок умови його перебування в лікарні в Сімферополі». За даними прес-служби, Костянтин Затулін поінформував головного лікаря медичної установи, де він лікується, що відмовляється від прийняття ліків і всякого подальшого лікування до тих пір, поки «принизливі процедури не будуть скасовані» українськими прикордонниками.

Раніше російський політик заявляв журналістам по телефону, що збирається пробути в лікарні кілька днів, правда, не знає, скільки. Спершу він сказав, що за його недопуском до України стоїть особисто шеф СБУ Валентин Наливайченко, який «зводить з ним особисті рахунки». Потім Костянтин Затулін припустив, що саме Президент Віктор Ющенко особисто розпорядився не пускати його до України.

Сергій Цеков – головний кримський партнер Затуліна
«Нев’їзний» Затулін – «осиротілі» сепаратисти?

Раніше Костянтин Затулін тричі оголошувався персоною «нон-грата» в Україні. Вперше – наприкінці 90 років ще за часів «проросійського» Президента Леоніда Кучми. Востаннє – 25 липня 2008 року і відтоді термін заборони ще не минув. Тоді СБУ припускало, що російський політик намагався організувати масові заворушення під час святкування у Севастополі 1020-річчя хрещення Київської Русі.

Уже після цього Затулін приїжджав до України – цього року він побував на ювілеї одного з впливових українських нардепів-«регіоналів» у Луганську. Джерела Радіо Свобода в СБУ повідомляють, що формальним приводом відновлення статусу «небажаного гостя» для Затуліна стала відповідь на дії російської сторони. У травні без пояснення причин російські прикордонники не пропустили до Росії заступника голови Об'єднання українців Російської Федерації Юрія Кононенка, який з родиною давно живе в Москві.

Втім, ті ж джерела припускають, що справжня причина суботнього інциденту в Сімферопольському аеропорту полягає у тому, що Костянтин Затулін виступив ініціатором і спонсором створення в Україні нової прокремлівської політичної сили. І раніше місцева преса писала про Затуліна як про «куратора» кількох політичних проектів у Криму. Його називали лобістом кримських сепаратистів у коридорах Кремля і фінансистом багатьох антиукраїнських акцій на півострові.

Місцеві оглядачі зазначають, що на відміну від московського мера Юрія Лужкова, родина та оточення якого зараз зіштовхнулася із серйозними фінансовими труднощами, а сам він втратив довіру Кремля, Костянтин Затулін і далі набирає політичну вагу в Москві. А ще намагається бути дедалі активнішим гравцем як у Криму, так і в Києві. Схоже, СБУ намагається не допустити, щоб впливовий російський депутат незадовго до нових виборів Президента України став таким собі «Глібом Павловським, Маратом Гельманом і Максом Курочкіним» в одній особі.

До речі, голова оргкомітету Міжнародного фестивалю «Велике російське слово», перший віце-спікер кримського парламенту, лідер «Російської громади Криму» і просто головний кримський партнер Затуліна Сергій Цеков уже заявив про створення учасниками фестивалю «нової всеукраїнської правозахисної організації «Російськомовна Україна».

(Сімферополь – Київ – Прага)