Європа голосує в атмосфері євроскептицизму

Брюссель – 23 країни Євросоюзу ще не розпочали голосування до Європарламенту. Проте, результати виборів у Нідерландах вже оприлюднені, хоча це й заборонено, доки кожна з 27 європейських країн не зачинить свої виборчі дільниці. А поки брюссельські установи вимагають від Амстердама пояснень, відверто ісламофобська та антиєвропейська «Партія за свободу» ультраправого нідерландського політика Ґерта Вілдерса, святкує впевнену перемогу. Загалом, передбачають, що головними рисами нинішніх європейських виборів якраз і будуть посилення позицій ультрарадикальних політичних течій та низький рівень участі у виборах.
Гучні святкування відбуваються у гаазькому, амстердамському та ротердамському осередках «Партії за свободу». Її лідер Ґерт Вілдерс, що відкрито називає «Коран» «фашистською книгою», вибудував свою програму на двох принципових тезах: «менше Європи – менше іммігрантів».

«Ми дали потужний сигнал, що не хочемо витрачати гроші десь у Румунії, чи Португалії, а тут, у Голландії, – заявив Ґерт Вілдерс під час святкувань перемоги, за результатами екзит-полів. – Ми ніколи не погодимося з приєднанням Туреччини до Європейського Союзу та не хочемо такої великої європейської супердержави».

Вілдерс додає, що його співвітчизникам також набрид нинішній малоефективний уряд Яна Балкененде.

Таким чином, із 25 крісел, що їх нідерландські політики займуть у парламенті Євросоюзу, щонайменше 4 належатимуть представникам цієї ультраправої партії.

Інша тривожна риса нинішніх євровиборів – низький рівень участі громадян. У Нідерландах, за даними екзит-полів, явка виборців була ще нижчою, ніж на попередніх виборах. Тільки 1 із 3 громадян прийшов на дільницю, аби зробити свій вибір.

Європейці зосереджені на домашніх проблемах

На останніх виборах у 2004 році спостерігалася рекордна пасивність виборців, на дільниці прийшли тільки 45 відсотків європейців. За нинішніми прогнозами, явка виборців буде ще нижчою.

Вивчення громадської думки у Європі свідчить, що Євросоюз, загалом мало цікавить громадян. Тому, нинішні вибори проходять в атмосфері скептицизму щодо об’єднаної Європи та зосередженості на внутрішніх проблемах кожної окремої європейської країни.

Після вчорашніх виборів у Нідерландах та Британії, сьогодні проголосували громадяни Ірландії та Чехії. Завтра свій вибір зроблять латвійці, словаки, мальтійці та кіпріоти. А у неділю проголосує решта держав ЄС, зокрема, Німеччина, Франція, Італія, Іспанія та Польща.

Перші попередні результати щодо того, які політичні кольори матиме наступний Європарламент, очікуються також у неділю близько 23 години за європейським часом.

(Брюссель – Прага – Київ)