Чи повалять прем’єра Британії економічна криза та скандал із видатками?

Прем’єр-міністр Великобританії Ґордон Браун

Лондон – Після того, як британський прем’єр-міністр Ґордон Браун обійняв свою посаду два роки тому, багато хто розглядав його як найкращий шанс для Британії подолати економічну кризу, що поступово охопила світ. Але поглиблення рецесії та скандал, пов’язаний з оприлюдненням інформації про те, на що витрачали депутати гроші платників податків, можуть коштувати прем’єрові посади. Цього тижня п’ять міністрів його уряду заявили про вихід у відставку. У п’ятницю Браун, не чекаючи оприлюднення результатів виборів до Європейського парламенту, був змушений здійснити перестановки у своєму кабінеті, щоб уникнути формальної вимоги про відставку з поста лідера партії від депутатів його Лейбористської фракції у парламенті.
Очікується, що Лейбористська партія прем’єр-міністра Ґордона Брауна зазнає нищівної поразки на виборах до Європарламенту, що відбулися у Британії у четвер, але результати яких стануть відомі пізніше. Браун вирішив випередити опонентів, які збирали підписи щодо його відставки, і провів у п’ятницю перестановки в уряді, не чекаючи результатів виборів.

Головним претендентом на те, щоб замінити Брауна на посаді лідера партії вважали дотеперішнього міністра здоров’я Алана Джонсона. Прем’єр просунув його із цієї посади на одну зі впливовіших посад –міністра внутрішніх справ, чим практично на якийсь час позбавив змовників у своїй партії козирів.

За державні кошти ремонтували домашні басейни...

Головною проблемою прем’єра в останні тижні є небувалий сплеск громадського обурення, що не вщухає в Британії вже кілька тижнів, воно пов’язане з видатками депутатів нижньої палати парламенту. У пресі, завдяки включенню відповідної статті до закону про свободу інформації, оприлюднені подробиці рахунків депутатів, що містять деталі їхніх видатків. Ці рахунки – на грошові суми, що є додатком до заробітної плати. На ці гроші вони мають право покривати затрати, пов’язані із виконанням службових обов’язків, як от вартість квитків на потяг із виборчого округу до Лондона, наприклад.

Проте нині вже кілька тижнів з’являються повідомлення про те, що покривалися кошти на задоволення особистих потреб депутатів, наприклад, на такі речі, як телевізори з великим екраном, ремонт домашніх басейнів і навіть на купівлю порнографічних матеріалів. Такі депутати виявилися в усіх парламентських партіях. Отож депутати, мовляв, розкошують за рахунок платників податків, тоді як прості люди ледве можуть упоратися з оплатою рахунків через нинішню фінансову кризу. Але в центрі громадського гніву опинився Браун як політичний лідер країни.

Від початку скандалу Браун неодноразово обіцяв навести лад. Зокрема, у парламенті він заявив: «Нам треба очистити виборчу систему, і ми це робимо, ми очищуємо систему видатків. Друга річ, яку ми робимо, це забезпечуємо вихід економіки із рецесії».

До двох криз додалася третя – почав розпадатися уряд

А економіка справді переживає кризу – і це друга велика проблема Брауна. Незважаючи на значні видатки бюджету, розраховані на стимулювання економіки і допомогу банківському сектору, немає жодної ознаки одужання. Уряд прогнозує, що цього року падіння економіки становитиме 3 з половиною відсотка, аж поки почнеться очікуване незначне зростання наступного року.

І ось в останній тиждень, у час, коли Браун намагався з наближенням виборів водночас приборкувати дві кризи, він одержав третю: його уряд почав розвалюватися просто на очах. Кабінет залишило 5 міністрів, включно з кількома ключовими. Найближчий час покаже, чи врятують британського прем’єра сьогоднішні перестановки у кабінеті.

(Лондон – Прага – Київ)