Комісія з Брюсселя відвідає Москву та Київ

Брюссель – Європейська Комісія, вислуховуючи щоденні заяви та погрози щодо українсько-російських газових стосунків, вирішила з’ясувати все сама. Її голова Жозе Мануель Баррозу поінформував Раду ЄС та лідерів європейських країн, що має намір надіслати до Москви та Києва групу офіційних представників Комісії. Її мета – встановити всі факти ситуації навколо газу та виплат. Тим часом, європейські експерти, кажуть, що обидві сторони мали б бути зацікавлені у правді, бо чим більше з Кремля лунатиме погроз, які зрештою не відповідатимуть дійсності, тим меншою буде довіра європейців.
«Президент Комісії Баррозу поінформував прем’єр-міністра Чехії, яка головує у Раді Євросоюзу, що він звернувся до групи вищих функціонерів Комісії, аби вони виїхали до Москви та Києва, щоб, насамперед, встановити всі факти ситуації навколо газу», – заявив, виступаючи перед журналістами речник Єврокомісії Йоганнес Ляйтенбергер.

Він також зауважив, що мета цієї місії полягатиме у зборі фактів для відтворення дійсного стану російсько-українських розрахунків. Після того, як ці дані будуть доповнені інформацією з боку представників європейської газової промисловості, пан Баррозу підготує доповідь для саміту Євросоюзу, що має відбутися 17-18 червня у Брюсселі.

Йоханнес Ляйтенбергер додав, що копію звернення надіслано також всім лідерам країн Євросоюзу. Проте, конкретних дат, коли група офіційних осіб Єврокомісії вирушить до Києва та Москви, наразі ще не відомо. Ця ініціатива, згідно з поясненнями представника Комісії, – наслідок минулотижневої телефонної розмови Жозе Мануеля Баррозу з прем’єр-міністром Путіним.

У середу російський уряд надіслав офіційне звернення до голів євроустанов та уряду України, закликаючи їх синхронізувати зусилля, аби попередити можливу проблему із газовим транзитом. Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін цього ж дня також застеріг, що непевність ситуації з оплатою за газ може спровокувати припинення транзиту блакитного палива до Європи.

Сторони зацікавлені аби зберегти імідж

«Росія та Україна наразі повинні бути зацікавлені у правді, аби зберегти свій імідж, – зазначив в інтерв’ю для Радіо Свобода експерт Центру європейських реформ Томаш Валашек. – Мова йде про імідж України, як надійного транзитера, та Росії – як надійного постачальника, а нині ще й так би мовити «нещасної жертви неплатоспроможності Києва».

Європейський експерт також зауважив: «Першочергово, ця європейська місія направляється через те, що (у Брюсселі) не надто довіряють ні російським, ні українським заявам. А також, вони очевидно говоритимуть з українцями щодо шляхів покращення умов для накопичення газу та й загалом, як Україні діяти аби покращити її позиції, як надійного постачальника газу»,

А коментуючи регулярні заяви Кремля про фінансову неспроможність України, Томаш Валашек сказав: «Донині Росія декілька разів застерігала, що Україна не матиме грошей, а Україна їх кожного разу мала. Чим більше Росія битиме на сполох та заявлятиме, що Україна не здатна розрахуватися, а це, зрештою не відповідатиме дійсності, – тим менше Захід довірятиме Росії».

(Брюссель – Прага – Київ)