Половина італійців не зацікавлена євровиборами

Рим – Європейська виборча кампанія в Італії проходила б зовсім мляво, якби не нова серія скандалів довкола приватного життя прем’єра Сильвіо Берлусконі. Хоч подібні історії в цій країні майже не впливають на громадську думку, опоненти правлячих партій мають намір взяти реванш. А більшість італійських виборців збираються ігнорувати євроголосування 6-7 червня.
В Італії, як скажеш «євродепутат», то маєш на увазі найдовшу відпустку (4 місяці цього року), найменшу кількість робочих буднів (33 дні на рік) і при цьому гарну зарплату (понад 7 тисяч євро щомісяця). Навіть за таких ласих умов праці італійські представники – найпасивніші члени Європарламенту. Це засвідчило дослідження експертів Лондонської школи економіки.

Італійська делегація у Страсбурзі рідко присутня на сесіях, мало долучається до конкретних проектів. До того ж, біда італійців у слабкому володінні англійською чи французькою мовою.

Кандидат у євродепутати від лівої опозиції Массимо Бернакконі вважає, що офіційна присутність Італії у Європі дійшла патової ситуації. Політик ставить за мету зробити роль своєї країни вагомішою.

Массимо Бернакконі пояснив: «Усі важливі політичні рішення ухвалюють у Брюсселі, але голос Італії там непомітний, оскільки більшість наших представників переймаються в основному внутрішніми національними питаннями».

Політичні сили-учасники європерегонів зосереджують свої програми на розв’язанні проблем економіки, безпеки та нелегальної імміграції у Європі. Всі ці теми перемішані у галасливих дебатах щодо стану справ у самій Італії. Тож теоретично результат виборів має засвідчити рівень довіри чи недовіри населення до чинного уряду правих.

У перебігу виборчої кампанії, окрім виступів кандидатів, місцеві мас-медіа рясніють публікаціями про неефективність і марнотратство законодавчого органу Євросоюзу як для Європи, так і для країни зокрема.

«Вважаю, що це корисна справа для Італії»

Говорячи про недільне голосування, мешканка північного Мілану зазначила: «На вибори в неділю я не збираюся, бо, як на мене, наші депутати йдуть до Європарламенту заради власних інтересів, щоб отримувати високу зарплату. Зовсім не йдеться про відстоювання інтересів країни в ЄС».

А вже земляк цієї жінки із південної області Калабрія, навпаки, бачить певну вигоду в існуванні Європарламенту. «Я піду голосувати на вибори до Європарламенту, бо вважаю, що це корисна справа для Італії. Євросоюз за сприяння парламенту може ухвалювати рішення про виділення фінансової допомоги Італії, таким чином кошти підуть на користь країни і її населення», – каже він.

У суботу і в неділю населення кличуть на дільниці для обрання 72 євродепутатів, а також і керівників до місцевих органів влади. За опитуванням статистичного агентства «Євробарометр», 50 відсотків громадян Італії зовсім не зацікавлені у голосуванні за кандидатів до Європарламенту. 30 відсотків кажуть, що, ймовірно, прийдуть до виборчих дільниць. Серед причин, чому люди відмовляються брати участь у виборах, майже половина опитаних пояснили, що не мають уявлення про роль Європарламенту і мало обізнані з його діяльністю.

(Рим – Прага – Київ)