Заступник голови Секретаріату Президента Ігор Попов: Ймовірно, завтра буде нова коаліція

Гості Свободи: Ігор Попов, заступник голови Секретаріату Президента та Юрій Мірошниченко, народний депутат (ПР) та
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Інна Кузнецова: Коли запросили Вас у гості, одна моя знайома каже: «А він ще працює? Заяву, наче, всі писали».

То писали заяви на звільнення чи не писали? І як там працюється тепер за нового керівництва секретаріату?

Ігор Попов: Кожен новий керівник приходить в нову структуру зі своєї, скажімо, секретаркою, зі своїм водієм, то що стосується політичних призначенців, замів, то йде індивідуальна співбесіда з кожним.

Ігор Попов: Цілком нормально, коли приходить новий керівник в подібну структуру, то він визначається з найближчим оточенням. І якщо кожен новий керівник приходить в нову структуру зі своєї, скажімо, секретаркою, зі своїм водієм, то що стосується політичних призначенців, замів, то йде індивідуальна співбесіда з кожним.

Відповідно те, що назвали, що писали заяви, то це реально те, що були розмови і були розмови про те, що ніхто там хапатися за крісло чи ховатися на лікарняні не збирається. Іповинна бути відверта, щира розмова, щоб те, що працює та чи інша посадова особа, вирішувалося швидко і за взаємною згодою сторін. Відповідно поки що я працюю, а вічного в цьому житті нічого немає.

- Тобто, розмова відбулася?


Ігор Попов: Звичайно. Звичайно, це природно, коли приходить керівник, він проводить індивідуальні розмови, він проводить загальну зустріч зі всіма.

Відбулася розмова. Поки працюю, а далі побачимо.

- Як Вам працюється з новим главою секретаріату?

Ігор Попов
Ігор Попов:
Великих змін я не відчув. В принципі свою роботу як я робив тоді, так я і роблю. Зараз додаткові інколи якісь завдання ставляться. Виконую.

- Пане Попов, як Ви вважаєте, буде коаліція чи не буде?
Ігор Попов: Всі депутати, з якими я спілкуюся, підтверджують, що вірогідність дуже велика, тому скоріше за все таки буде оголошена коаліція. Можливо, навіть завтра вранці.

Ігор Попов: Всі депутати, з якими я спілкуюся, підтверджують, що вірогідність дуже велика, тому скоріше за все таки буде оголошена коаліція. Можливо, навіть завтра вранці.

- Президент сказав у Ватикані, що він знає про направлення до ВР відповідного закритого документа, який може містити цю ініціативу. Ви бачили цей документ?

Ігор Попов: Ні, документа не бачив.

Що означає закритий документ? Що він офіційно зареєстрований. Але, звичайно, досить багато людей задіяні в те, щоб робити підготовчу роботу якусь, саме тому якийсь документ все-таки має існувати. Він може не містити ще оригіналів підписів керівників фракцій.

І це в принципі перше, що й викликає здивування, деякі занепокоєння. Якщо ця коаліція демократична вона буде називатися там «соборності», «відродження», ще чогось, то чому ж народні депутати, які повинні в неї увійти, досить довго не можуть ознайомитися з текстом коаліційної угоди.

Тому хотілося б, щоб між оприлюдненням тексту коаліційної угоди і оголошенням нової коаліції в парламенті хоча б пару днів пройшло, щоб всі потенційні депутати, учасники коаліції могли ознайомитися, щоб суспільство, ЗМІ могли б почитати, що там. Тому що те, що робиться таємно від суспільства і навіть від членів коаліції добром може не закінчитися.

- Не секрет, що всі говорять, що створення нової коаліції лише у зв’язку зі змінами до Конституції, які хотіли б ці потенційні учасники нової коаліції провести. Якщо цих змін не буде, то й коаліція в принципі не потрібна нікому з тих учасників, бо зараз мають бути вибори за півроку, навіть менше.

То чи будуть вони відразу з текстом коаліції чи з заявою про коаліцію подавати, реєструвати у ВР ці зміни до Конституції?


Ігор Попов:
Звичайно переговірники чи змовники (хто їх як називає) – це дуже прагматичні, логічні люди і, звичайно, там буде дуже багато тексту, мабуть, про об’єднання заради майбутнього держави і так далі. Але всі розуміють, що ключові моменти – це конституційна реформа і це зміна політичного устрою в державі.

Зробити це додатковим документом навряд чи можливо, тому що дуже велика вірогідність, що одна зі сторін потім обмане іншу сторону. Тому треба звичайно принципові речі прописати в тому головному документі. Це коаліційна угода, як містить і політичну частину, і регламентну частину, яка містить процедури діяльності коаліції.

Саме тому ключові речі повинні бути пописані, вони не можуть залишитися в таємних протоколах, в додаткових протоколах без підписів. Саме тому ми, звичайно, очікуємо, що буде написано там щодо цих ключових причин.

Тому що позиція президента в тому, що якщо просто розширюється коаліція, скажімо, до цієї коаліційної угоди приєднається та чи інша фракція, і вони почнуть приймати більше законів, то це є цілком нормально.

Але, по-перше, це має проходити в демократичний і прозорий для суспільства спосіб. І друге – це там не повинно бути антидемократичних і антиконституційних речей.

- В середині БЮТ є противники цієї коаліції. Так само в Партії регіонів є противники цієї коаліції.

Я Вам пропоную послухати точку зору Юрія Мірошниченка.


Юрій Мірошниченко
Юрій Мірошниченко:
Це гра проти Януковича. Ці всі ініціативи – це намагання не дати можливість Януковичу стати президентом. Це нечесно по відношенню до людини, яка, я вважаю, достойна цієї посади. В нашій партії я теж буду принаймні говорити про свою думку.

Це буде просто поглинання БЮТом Партії регіонів. Така спокуса, яка певною мірою буде визначати майбутнє нашої партії.

Я думаю, що Віктор Федорович не належить до людей, які готові йти на авантюри.

- Це авантюра, з Вашої точки зору, для Віктора Федоровича чи ні?


Ігор Попов: Я не хочу давати політичні оцінки. Але важливо, що от Юрій Іванович має свою позицію. І для мене дуже важливо, щоб обговорення таких принципових для держави, для кожної фракції, для кожної партії чи блоку речей відбувалося прозоро хоча би між собою.
Ігор Попов: Переважна кількість депутатів отримувала інформацію так само, як і експерти чи як рядові громадяни з Інтернету.

Тому що, на жаль, на сьогодні, ще переважна кількість депутатів взагалі не знала, що там може бути, і отримувала інформацію так само, як і експерти чи як рядові громадяни з Інтернету.

Тобто, це неправильно – вони будуть виступати суб’єктами нової коаліції, і ці речі повинні пройти внутрішнє обговорення. І, можливо, більшості за певні пункти і не набереться.

- Я так само розмовляла з деякими очільниками з цих фракцій. Кажуть: злі язики кажуть, що все готово, але документу не бачив.

Тобто, скільки ж там цих переговірників?


Ігор Попов: Я так розумію, що дуже вузьке коло потенційних революціонерів.

І ще раз повторю, що це навіває на певні роздуми і сумніви в тому, що там написано щось таке хороше, чим треба пишатися і показувати всім однопартійцям.

- Володимир Литвин, який, нібито, минулого тижня вже, так виглядало, що він погодився зі створенням цієї коаліції і входить, якщо говорити не про «коаліцію двох», а, може, по якусь таку розширену коаліцію, і, нібито, знову ж таки з кулуарних розмов, йому пообіцяли, що він залишиться спікером ВР на досить довгий час, сьогодні розкритикував те, що ВР могла б працювати до 2014 року, бо це призведе до ізоляції України у світі.

Ігор Попов: Ключова річ - це можливе подовження повноважень діючій ВР.
Ігор Попов: Діючому парламенту ця ВР не може додати терміну повноважень.

Міжнародні стандарти демократичних виборів і Копенгагенські угоди, під якими підписалася Україна, Копенгагенський договір ОБСЄ чітко говорять про обов’язковість регулярних виборів в ті терміни, які визначені законом. Тому діючому парламенту ця ВР не може додати терміну повноважень.

Вона повинна відпрацювати визначений Конституцією термін. Вона може прийняти будь-які зміни до Конституції в конституційний шлях і додати повноважень наступному парламенту, обраному чи то на дострокових, чи то на чергових виборах, проте собі додавати терміну повноважень ні в якому разі неможливо.

І це, власне, один з ключових моментів показник демократичності того можливого утворення. А реакція на подібні речі покаже як індикатор настрої кожного індивідуального депутата…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)