Британія: падіння рівня імміграції загрожує економіці

Лондон – Різке зменшення чисельності працівників-мігрантів, яке нині спостерігається у Великій Британії, загрожує дефіцитом робочих рук у певних професіях і може затягти вихід цієї країни з рецесії. Таке попередження зробили фахівці у галузі економічних прогнозів провідної консалтингової фірми Ernst & Young Item Club. Падіння числа мігрантів викликане передусім поверненням додому працівників зі Східної Європи.
Велика кількість працівникив-іммігрантів залишає Британію й повертається додому. Консалтингова фірма Ernst & Young Item Club каже, що повернення до рівнів імміграції, які були в цій країні в останнє десятиліття, вже не буде навіть по завершенні нинішнього періоду економічного спаду. Прогнозисти наголошують, що Британія втрачає привабливість для мігрантів, а це, у свою чергу, негативно вплине на зростання ВВП і завадить зусиллям щодо зміни балансу британської економіки, яка нині дуже залежить від кризового фінансового сектора, у бік галузі виробництва.

Як зазначають фахівці, Британія, і зокрема Лондон, упродовж останніх 10 років одержують значні економічні переваги завдяки припливові працівників-мігрантів. Перекриття цього крану може призвести до поважних проблем нестачі робочих рук, коли почнеться економічне одужання.

Як недавно повідомлялося у пресі, 2007 року до Британії прибуло 150 тисяч поляків, тоді як торік це число становило вже на третину менше – 100 тисяч. Нині щороку більше польських та інших східноєвропейських працівників повертається додому, ніж прибуває, тож промисловість уже це відчуває.

Падіння рівня імміграції стане ще швидшим із 2011 року

Дослідження провідного часопису Financial Times, оприлюднене минулого тижня, засвідчило, що працівникам, народженим за кордоном, під час спаду виробництва краще вдається зберегти свої робочі місця, ніж корінним британцям. Водночас, велике загальне число іммігрантів у Британії вже викликало протести у деяких регіонах країни. Зокрема, недавно відбулися страйки контрактових працівників енергетичної галузі з вимогою: британські робочі місця – британським працівникам.

Ці настрої відчуває чех Петр Торжак, що працює у поліції в місті Пітерборо. Він знає шість мов, і часто від імені поліції взаємодіє з іммігрантами зі Східної Європи, дає їм поради. «Раніше я завжди казав їм, що тут, у Пітерборо, й у Великій Британії загалом, є чудові можливості заробити непогані гроші. Та в останній час моя думка змінилася. Нині я б їм сказав, що не варто залишатися у Великій Британії, бо тут нема роботи або ж є краща робота в їхніх країнах», – зазначає Петр Торжак.

Ernst & Young Item Club вважає значно завищеними прогнози щодо зростання населення Британії на 190 тисяч осіб щороку. Навіть перед спадом виробництва вже були ознаки сповільнення припливу іммігрантів. 2007 року це число становило 198 тисяч, порівняно до 240 тисяч 2004 року. Це число далі скорочуватиметься зі зростанням рівня життя у країнах Східної Європи. Падіння рівня імміграції стане ще швидшим із 2011 року, коли решта старих країн ЄС послаблять закони із працевлаштування для мігрантів із країн – відносних новачків: Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Балтійських держав та Словенії. Багато хто з громадян цих країн вибере для працевлаштування сусідні Німеччину й Австрію замість Британії.

(Лондон – Прага – Київ)