Україна-Росія: історикам – історію, а політикам – економіку

Арсеній Яценюк під час засідання «круглого столу» «Україна - Росія: шляхи подолання кризи у відносинах», Київ, 29 травня 2009 р.

Київ – Відносини між Росією та Україною погіршуються. Винні у цьому політики. Час деполітизувати стосунки і зайнятися економічною співпрацею. До цих трьох тез звелися виступи більшості експертів, дипломатів і навіть політиків, які обговорювали 29 травня у Києві українсько-російські стосунки. Зібрання використав для презентації своєї передвиборної програми один зі ймовірних кандидатів у президенти України – лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк.
У помпезному конференц-залі готелю «Національній», що у самому центрі Києва, зібралося кілька десятків українських та російських аналітиків, щоб озвучити власне бачення зазначеної теми обговорення «Україна-Росія: шляхи подолання кризи у відносинах».

Серед запрошених – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Росії Костянтин Грищенко та Радник-посланник Посольства Росії в Україні Всеволод Лоскутов. А от посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін передав лише усім привіт, бо його якраз до Москви викликали.

Організували обговорення Центр Разумкова, Російський суспільно-політичний центр та Фонд Open Ukraine.

Яценюк: «Ющенко інспірував антиросійські настрої»

Напередодні зібрання у Києві було опитано 200 експертів, порівну з кожного боку. Майже половина російських аналітиків вважають, що стосунки України й Росії суттєво погіршилися.

Причина цього – у недалекоглядності чинних політиків. Принаймні, першим цю тезу озвучив екс-голова Верховної Ради, а тепер один із задекларованих кандидатів у президенти України, лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк.

«Янукович казав, що він зробить подвійне громадянство і надасть російській мові статус другої державної, заманюючи власний електорат, Тимошенко писала статті для західної преси про те, що треба «стримати Росію», а Ющенко фактично інспірував антиросійські настрої. І при цьому кожен спочатку їхав до Москви, а потім на захід, проводячи політику навіть не подвійних, а потрійних стандартів», – сказав Яценюк.

Він наголосив, що ідеологія «щоб мати гарні стосунки із Заходом, треба підтримувати напругу у стосунках з Росією» вже продемонструвала свою хибність. І тепер настав час «замінити порядок денний» і перейти на «проектні економічні стосунки».

Найбільшим проектом, з точки зору Яценюка, має стати створення «єдиного енергетичного простору Росія-Україна-ЄС», де кожна зі сторін зацікавлена у стабільності та прогнозованості рівноправних партнерів.

До слова, цього ж дня у «Независимой газете» з’явилося інтерв’ю Президента України, в якому Віктор Ющенко висловив думки, тотожні позиції Арсенія Яценюка про те, що настав час Україні та Росії деполітизувати свої відносини і перейти до паритетних «прагматичних стосунків».

Грищенко: «треба деполітизувати дискусії щодо історії»

Співзвучну позицію щодо «об'єктивної приреченості на економічну співпрацю» озвучив у Києві і Посол України в Росії Костянтин Грищенко.

«Криза показала, що Росія з її колосальними ресурсами все ж сама реалізовувати основні програми з розвитку нанотехнологій і усіх інновацій ефективно, без участі українських підприємств і наукових центрів, мабуть, не зможе! Економіка – це той майданчик, де ми об'єктивно приречені бути разом і де ми можемо знімати інші проблеми», – наголосив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Росії.

За словами Костянтина Грищенка, «непродумана риторика на високому рівні погіршує стосунки між народами», що є значно глибшою проблемою, аніж «кидання політиками фраз через паркан».

Оскільки в Росії «достатньо погоджено подаються через ЗМІ усі теми, то при відсутності балансу, навіть якщо курс зміниться, інерція базису (суспільства) залишиться», – зауважив дипломат.

Також Костянтин Грищенко закликав залишити історичні питання для обговорення історикам і максимально деполітизувати наукову дискусію.

Із цим погодився Радник-посланник Посольства Росії в Україні Всеволод Лоскутов. Однак він докладно повідомив, що робить Росія для підготовки відзначення 300-річчя Полтавської битви і зауважив, що «треба шукати спільний позитив, наприклад, вшановувати пам’ять людей, які боролися і загинули за ідеали тієї спільної держави, яка тоді існувала».

Напередодні зібрання у Києві було опитано 200 експертів, порівну з кожного боку. Майже половина російських аналітиків вважають, що стосунки України й Росії суттєво погіршилися.

Згідно з опитуванням Центру Разумкова, 93,7% громадян України вважають відносини України та Росії «нестабільними» або «поганими». Водночас, абсолютна більшість українців вважає, що в України й Росії є значний потенціал для поглиблення партнерства і його необхідно продуктивно підкріплювати (лише 4,4% українців вважають, що нічого не може сприяти зближенню).

Р.S. Арсеній Яценюк використав цю публічну дискусію й задля того, щоб задекларувати свої основні передвиборні тези. Якщо коротко, то вони зводяться до наступного:
– сильна влада, сильна армія, надійна безпека;
– нова індустріалізація;
– високопродуктивне сільське господарство;
– відновлення здорового населення;
– євроінтеграція і тісні економічні стосунки з Росією;
– безумовне виведення Чорноморського флоту Російської Федерації у 2017 році.

(Київ – Прага)