Переговори про порятунок «Опеля» провалилися

Прага – Тривалі переговори про майбутнє автовиробника «Адам Опель» провалилися. Жодного рішення, хто купить частину активів європейського відділення американської корпорації «Дженерал Моторз», так і немає. Німеччина, в якій «Джі-Ем» має найбільші виробництва, намагається знайти для них покупця до 1 червня, щоб урятувати їх від краху. Саме до цього терміну американська корпорація мусить або здійснити реструктуризацію, або оголосити банкрутство.
Зустріч у Берліні за участі міністрів німецького уряду і представників «Дженерал Моторз» та потенційних покупців «Опеля» протривала всю ніч із середи на четвер, а на світанку вони оголосили: домовленості так і немає.

Міністр фінансів Німеччини Пер Штайнбрюк прямо звинуватив у зриві американську сторону.

«Усе через вимогу надати додаткові кошти, які мали б, за очікуванням американців, тобто «Дженерал Моторз», збільшити суму короткотермінового кредиту. Цього федеральний уряд (Німеччини) зробити не в змозі. Тому проблему доведеться вирішувати в дуже короткий термін. Ми були неприємно вражені, коли ця вимога, ця думка виникла буквально сьогодні о 8-й годині, як грім посеред ясного неба, разом із датою сплати – такою близькою, як її уявляє собі «Дженерал Моторз», що ми, звичайно, сприйняли це за недоречну вимогу», – пояснив німецький міністр.

Наближається банкрутство

Значна частина акцій європейських підприємств, що належать американській корпорації, виставлена на продаж у рамках усесвітньої реструктуризації активів «Дженерал Моторз». Уряд США дав своїй компанії на це часу до 1 червня, а інакше вона муситиме оголосити про банкрутстство.

Після того, як у середу кредитори корпорації відмовилися обміняти свої боргові облігації «Джі-Ем» на акції цієї компанії, саме другу можливість вважають за найімовірнішу. А це додало терміновості переговорам про майбутнє «Опеля».

У європейському підрозділі «Дженерал Моторз», до якого належить і компанія «Адам Опель», працює понад 54 тисячі людей у низці країн. Найбільше з них, майже половина, – в Німеччині; іще тисячі – в Іспанії, Великій Британії, Швеції, Польщі, Бельгії й Росії.

І тепер те, що за порятунок європейської частини американської корпорації взялася Німеччина, викликає занепокоєння в інших згаданих країнах: чи не доможеться Берлін порятунку своїх робочих місць за рахунок закриття інших?

Хто ж порятує «Опель»?

Наразі на викуп значної частини акцій «Опеля» залишилося два претенденти. Один із них – італійський автовиробник «Фіат», який іще п’ять років тому сам був на межі банкрутства, а на початку цього року вже порятував від банкрутства іншого американського автовелетня «Крайслер», отримавши при цьому право з часом стати головним його власником.

Та в Німеччині, за повідомленнями, прихильніше ставляться до пропозиції, яку висунула міжнародна компанія-виробник і поставник автомобільних складових «Маґна». За цією пропозицією, найбільший внесок має зробити не сама «Маґна», а російський державний банк «Сбербанк».

На п’ятницю Європейська Комісія скликає засідання міністрів торгівлі та економіки країн Євросоюзу, щоб обговорити майбутнє «Опеля».

(Прага – Київ)