Нічна перестрілка біля узбецько-киргизького кордону: темна справа

Прага – В Узбекистані, поблизу кордону з Киргизстаном, сталася перестрілка, подробиці якої влада не оприлюднює. Не виключають, що може йтися про сутичку з ісламістами.
Обставини події, що сталася в ніч на вівторок, досі не ясні. Як виглядає, йдеться про перестрілку чи то в центрі прикордонного узбецького міста Ханабада, чи то на самому кордоні, чи й там, і там, і про вибух чи вибухи, що сталися десь у тій самій місцевості. Офіційні засоби інформації Узбекистану мовчать.

Речниця Генеральної прокуратури Узбекистану Светлана Ортікова подала Радіо Свобода таку версію: «Група невідомих нападників напала на прикордонний пост на узбецько-киргизькому кордоні. У цій справі відкрито кримінальне розслідування, і слідчі вживають заходів, щоб встановити порушників закону і затримати їх. Становище стабільне, необхідних заходів вжито, ніхто не потерпів».

Це практично єдина заява з боку Узбекистану. З іншого боку кордону, в Киргизстані, повідомляють дещо інше.

Представник Міністерства внутрішніх справ Киргизстану сказав «Агентству Франс-Прес», що в перестрілці, яка сталася на узбецькому боці кордону, можливо, є поранені. За його словами, з території Киргизстану видно, що на тому боці кордону в пункті пропуску Ханабад є сліди крові.

Стріляли не тільки на кордоні, а й у центрі міста

Тим часом говорять і про перестрілку в самому місті Ханабаді. Але про це заявляють або люди, що називають себе очевидцями, але не хочуть, щоб їхні імена повідомляли, або знову ж урядовці з сусіднього Киргизстану.

Прикордонна служба Киргизстану повідомила, і це ж підтвердили джерела Радіо Свобода, що вночі невідомі напали на районний відділ міліції в Ханабаді, і в тій перестрілці є четверо загиблих; за іншою версією, йдеться про чотирьох поранених.

Уночі ж киргизькі прикордонники зафіксували й вибухи в узбецькому Ханабаді. За даними джерел Радіо Свобода, то нападники на райвідділ міліції використали гранатомет.

Відтак, повідомили киргизькі урядовці Радіо Свобода, кордон між двома країнами було на якийсь час повністю перекрито на прохання узбецької сторони.

Нападники могли бути ісламістами

Уже згадані джерела Радіо Свобода також розповіли, що нападники були з бородами й говорили іноземною мовою. А неназваний представник силових структур Узбекистану заявив російському агентству «Інтерфакс», що напад організували члени «Ісламського руху Узбекистану».

Це угруповання в середньоазійських країнах визнають за ісламістське й терористичне. Усі нападники втекли, сказав цей представник.

Райцентр Ханабад розташований в Андижанській області Узбекистану, відомій тим, що в місті Андижані 2005 року влада криваво придушила заворушення проти неї. Тоді, за офіційними узбецькими даними, загинуло 187 осіб; очевидці й правозахисники говорять про понад 700 загиблих.

Тепер, за повідомленнями, після нинішнього інциденту в області значно посилили присутність військових, а на вулицях Андижана патрулюють танки.

(Прага – Київ)