Богословська іде в рейд по електоральних тилах Януковича

Інна Богословська

Київ – Охочих позмагатися за президентське крісло (булаву) в Україні стає дедалі більше. Народний депутат Інна Богословська заявила про вихід із фракції Партії регіонів та намір балотуватися в президенти. Попри те, що рейтинг голови Партії регіонів Віктора Януковича залишається доволі високим, в самій партії посилюються внутрішні протиріччя. Політологи пояснюють це непевністю частини регіоналів у перемозі свого лідера.
За словами Інни Богословської, проблеми в країні може вирішити тільки «дійсно новий Президент», який отримає перемогу «під національним прапором України, а не під «кольоровим» партійним прапором».

Наразі Інна Богословська утримується від коментарів. Її прес-секретар повідомив Радіо Свобода, що в середу вона відповість на питання журналістів на прес-конференції.

Регіонами

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович, коментуючи демарш своєї колеги, припустив, що таке рішення, очевидно, продиктоване спробою діяти більш радикально, «до чого Інна Германівна неодноразово закликала нашу політичну силу».

Речниця Партії регіонів народний депутат Ганна Герман таким кроком своєї колеги по фракції також не здивована. «Те, що Інна Богословська вийшла з Партії регіонів і хоче йти в президенти – це право кожного громадянина України, – зазначає Ганна Герман. – Слава Богу, що не кожен громадянин України хоче стати Президентом. Якщо людина приходить у парламент за списком партії, то коли вона вирішує вийти з партії і провадити самостійну політику, було б чесно здати і депутатський мандат».

Регіонали сваряться через опозиційність

Конфлікти всередині Партії регіонів дедалі частіше стають надбанням мас-медіа. Демарш Інни Богословської стався невдовзі після гучної сварки між депутатами-регіоналами Віктором Тихоновим та Ринатом Ахметовим, які через пресу обмінялися гучними звинуваченнями. Невдовзі Тихонова засудили впливові партійці, натомість на його підтримку публічно ніхто не виступив. Перед цим публічно з’ясовували відносини впливові регіонали Сергій Льовочкін та Борис Колесников.

Ганна Герман пояснює зростання внутрішньопартійного напруження тим, що Партія регіонів зараз перебуває в опозиції. «Коли Віктор Янукович у 2006 році повернувся до влади, то всі побігли до нього, а в опозиції завжди непросто», – зауважила вона.

Януковичу бракує аргументів для партійних спонсорів

Натомість на думку політолога Костя Бондаренка, внутрішньопартійні проблеми регіоналів насамперед спричинені тим, що вони не впевнені у перемозі Віктора Януковича. За словами політолога, зараз Віктор Янукович не може диктувати свою волю людям, які фінансують партію.

«Відповідно є ті, хто хоче самотужки відірвати частину голосів від східноукраїнського електорату і зробити заявку на майбутнє – на парламентські, на місцеві вибори», – каже Кость Бондаренко.

Коментуючи демарш Богословської, експерти переважно збігаються в думці, що Інна Богословська гратиме на електоральному полі Віктора Януковича і таким чином забиратиме в нього голоси (так вважають політологи Кость Бондаренко та Володимир Фесенко).

Тим часом, кількість охочих взяти участь у президентських перегонах стрімко зростає. Днями про свій намір балотуватися в президенти заявив екс-спікер Арсеній Яценюк, а націоналістична партія «Свобода» висуває в президенти свого лідера – Олега Тягнибока.

(Київ – Прага)