І знову Україна, «як кістка в горлі» (світова преса)

Прага – Сьогодні тема України у західній пресі перетворилася у щось на кшталт мірила добра і зла у стосунках Заходу з Росією. Деякі американські «івани» кричать зі шпальт газет – «не пускайте Україну в НАТО, бо це загрожує знищенням США тисячами російських ракет». Хай краще Україна йде у Євросоюз «ради економічної вигоди і мириться з Росією»,– закликають ці радники із–за океану. А європейські політики, наприклад, на саміті Росія – ЄС в Хабаровську, відчули лють Москви щодо намагань Брюсселя заманити Україну та її східно-європейських сусідів до ЄС. Єврокомісія, зі свого боку, закликає Росію «розібратися» в газових стосунках з Україною і не тривожити більше європейців «газовими війнами», а Кремль вимагає від європолітиків «не лізти у справи України», бо це, мовляв, сфера впливу Москви. У російській Думі погрожують «розібратися», яким чином «українці із сумнівною політичною репутацією було довірене право виступати за Росії на «Євробаченні». І всюди незручна Україна, і всюди «підозрілі українці».
Іван Еланд із американського Центру миру і свободи закликає зі сторінок американської «Лос–Анжелез Кронікл»: «Не пускайте Україну в НАТО!». Із усіх країн, що потребують західного захисту, Україна, як пише пан Еланд, «найбільш важлива для Сполучених Штатів і Росії». Автор вважає, що вступ України до НАТО «не відповідає ні інтересам США, ні Росії, навіть самої України». Бо США, мовляв, ніколи не зможуть захистити українців від російської агресії «із–за загрози для Америки тисяч російських ядерних боєголовок». Іван Еланд так і закликає, нехай Україна не зважає США «досягнути кращих результатів у набагато важливіших переговорах з Москвою щодо скорочення ядерних озброєнь». Тим більше, як продовжує цей американський експерт, «для Сполучених Штатів будь-яке протистояння з Росією, викликане втягуванням України в НАТО, може в результаті набрати ядерного характеру, що ставить під загрозу виживання нації». Нехай ліпше Україна, як пише на сторінках «Лос-Анджелес Коронікл» Іван Еланд, «старається вступити до ЄС заради економічної вигоди і вести себе більш реалістично, просто намагаючись виправити стосунки з Росією». І це буде краще зробити без участі в НАТО, вважає цей американських експерт.

Лондонська «Ґардіан» наголошує, що й на саміті Росія – ЄС у Хабаровську Москва «роздратована нещодавніми спробами ЄС вивести східноєвропейські країни з орбіти Кремля». У Хабаровську знову постійно згадували Україну і не лише як найбільшого східного партнера ЄС, але й, як пише «Ґардіан», із–за «січневої газової війни Росії з Києвом». Лондонська газета також наводить слова відомого російського експерта Федора Лук’янова, який вважає, що модель стосунків Росії з ЄС, коли з 90-х вважалося, що Москва піде саме європейським шляхом, «вичерпала себе і необхідна нова». Тобто, йдеться про інший, відмінний від європейського, стратегічний шлях Росії, в який Москва хоче обов’язково втягнути й своїх сусідів, включно з Україною. «Ґардіан» підсумовує, що «ЄС і Росія взаємно невдоволені».

Німецька «Таґесшпіґель» назвала саміт Росія – ЄС у Хабаровську «холодним самітом» . «ЄС побоюється, насамперед, повторення газової суперечки між Росією та Україною, яка вже не раз призводила до зупинки в постачанні російського газу в Європу. Після останнього газового конфлікту між двома країнами Брюссель запропонував Києву підтримку у модернізації української ГТС, що викликало протести з боку Кремля», – нагадує німецька газета.

Російська газета «Комерсант» наголошує, що на саміті Китай–ЄС у Празі було підписано низку договорів і угод та досягнуто чимало компромісів, але в Хабаровську, навпаки, «підписання документів не передбачене». Оглядачі звертають також увагу на виступ Дмитра Медведєва перед хабаровськими студентами, де президент Росії пожартував: «Хабаровськ був вибраний для саміту з метою нагадати європейцям про колосальну величину Росії».

Ще одне московське видання – «Нєзавісімая Ґазєта» – пише про те, що депутати Державної Думи обурені не лише поразкою Росії на фіналі «Євробачення», але й вимагають на спеціальному засіданні розібратися, як це сталося, що українці Анастасії Приходько, «громадянці іноземної держави, до того ж з сумнівною політичною репутацією, було довірено право представляти Росію на фіналі «Євробачення». Чимало депутатів Думи, як пише газета, не сумніваються, що «це стало наслідком нечесної конкуренції, протекціонізму і кумівства» і «хтось вибрав найдостойнішою українку, яка співає рідною мовою».

(Прага – Київ)